A3 Haber

Sri Lanka’da OHAL: Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı

Sri Lanka’da OHAL: Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı

Sri Lanka’da OHAL: Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı
Temmuz 13
15:04 2022

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, geniş çaplı protestolar sürerken askeri uçakla Maldivler’e kaçtı. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan eden Başbakan Ranil Wickremesinghe, Parlamento tarafından geçici cumhurbaşkanı olarak atandı.

BBC Türkçe’nin derlediği habere göre Başbakanlık Konutu’na yürüyen göstericiler Wickremesinghe’nin istifasını istedi. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Son dönemde yoğun şekilde eleştirilen Wickremesinghe de daha önce istifa edeceğini açıklamış ancak istifası için tarih vermemişti.

Hükümet sözcüsü, Batı Eyaleti’nde OHAL’in yanı sıra sokağa çıkma yasağı da ilan edildiğini açıkladı.

Gotabaya Rajapaksa da daha önce bugün istifa etme sözü vermişti.

Rajapaksa’nın istifa edip etmediği henüz bilinmiyor.

Halk, Cumhurbaşkanı’nın kaçışını coşkuyla kutladı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışında toplanan protestocular, 73 yaşındaki Rajapaksa’nın eşiyle birlikte Maldivler’e kaçmasını coşkuyla kutladı.

Rajapaksa’nın ülkeyi terk etmesi, on yıllardır Sri Lanka’yı yöneten ailenin “hanedanlığının” sonu anlamına geliyor.

Cumartesi günü protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basmış, Rajapaksa o zamandan beri ortaya çıkmamıştı.

Sarayın basıldığı gün Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir üst düzey savunma yetkilisi, sarayı basılan Rajapaksa’nın, askeri bir bölük tarafından güvenli bir yerde korunduğunu söylemişti.

Kardeşi de ABD’ye kaçtı

BBC’nin edindiği bilgiye göre Rajapaksa’nın kardeşi ve eski maliye bakanı Basil Rajapaksa da ülkeyi terk ederek ABD’ye kaçtı.

Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeyi terk ettiği haberleri yayılmaya başladığında, Başkent Colombo’da protestocuların merkezi konumundaki Galle Face Green’de kutlamalar yapıldı.

Salı akşamı parkta toplanan binlerce gösterici, Rajapaksa’nın istifasını bekliyordu.

1948’de bağımsızlığını kazanan ülkenin tarihindeki en büyük ekonomik krizden sorumlu tutulan Rajapaksa’nın ülke dışına çıkışı; istifa edip dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra tutuklanma ve yargılanma riskini göze almak istemediği şeklinde yorumlandı.

Ülkede aylardır her gün saatlerce elektrik kesintisi, benzin kuyrukları, temel gıda maddeleri ve ilaçlarda ciddi eksiklik gibi sorunlar yaşanıyor.

Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeyi terk etmesi güç boşluğu tehlikesi doğurdu. Finansal krizden çıkmak için acilen işleyen bir hükümete ihtiyaç duyan Sri Lanka’da muhalefet partili siyasiler, birlik hükümeti kurmak için görüşmelere başladı ancak henüz net bir ilerleme sağlanamadı.

Binlerce protestocunun olası yeni hükümeti kabul edip sokakları terk edip etmeyeceği de bilinmiyor.

Bu da gözlerin Anayasa’ya göre sıradaki vekil olan Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena’ya çevrilmesine yol açtı. Abeywardena’nın vekaleten cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor ancak Rajapaksa’nın yakın müttefiki olan bu ismin de sokaklara dökülen halk tarafından kabul görmesi pek olası gözükmüyor.

Her kim olursa olursa olsun, vekaleten cumhurbaşkanı olan kişinin 30 gün içinde parlamento üyeleri arasından yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimine gitmesi gerekiyor. Yasalara göre seçilecek olan kişi, bir sonraki olağan seçim tarihi olan 2024’e kadar ülkeyi yönetecek.

Pazartesi günü, ana muhalefet lideri Sajith Premadasa BBC’ye, başkanlık için aday olacağını söyledi. Ancak muhalefete de halk desteğinin çok düşük olduğu; halkta genel olarak mevcut siyasilere güvenin kalmadığı açıkça görülüyor.

Ülke yönetiminde ciddi değişikliklere yol açan protestolara liderlik eden, ülkeyi yönetecek potansiyelde bir muhalif lider de henüz görünmüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER