A3 Haber

Datça’da orman yangını kontrol altına alındı: 19 kişi etkilendi, 2 bin 400 vatandaş tahliye edildi

Datça’da orman yangını kontrol altına alındı: 19 kişi etkilendi, 2 bin 400 vatandaş tahliye edildi

Datça’da orman yangını kontrol altına alındı: 19 kişi etkilendi, 2 bin 400 vatandaş tahliye edildi
Temmuz 14
08:16 2022

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Datça’daki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Kirişçi, “Yangın kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları başlamış ve gerektiği sürece çalışmalar sürdürülecektir” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şu ana kadar olaydan 19 kişinin etkilendiğini duyurdu.

Datça’da Mesudiye Mahallesi’nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan yangına müdahale sürüyor. Rüzgâr nedeniyle kısa sürede yayılan alevlerin kontrol altına alınması için yoğun çaba harcanıyor. Çok sayıda orman işçisi, arazöz ve iş makineleriyle yangının yerleşim birimlerine ilerlememesi için tedbir alındı ancak alevler bazı yazlık evlere kadar ulaştı, hasar görenler oldu. Çok sayıda ev de tahliye edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yangında 10 uçak, 17 helikopter, 179 arazöz, 29 iş makinesi, 21 ilk müdahale aracı, bin 466 personel ve 130 gönüllü görev alıyor.

Datça-Mesudiye karayolu da yangın nedeniyle geçici süre ulaşıma kapatıldı.

Dün ayrıca söndürme çalışmalarına katılmaya giden bir itfaiye aracı da devrildi. Hafif yaralanan üç itfaiye erine sağlık ekiplerince olay yerinde müdahale edildi.

Mansur Yavaş’tan yangına araç desteği

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, “Datça’daki yangın söndürme çalışmalarına destek olmak için 16 araç ve 25 personelimiz sabaha karşı yola çıktı. Yangınla mücadele eden tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum” dedi.

Bakan Kirişci: Rüzgâr lokasyon olarak sürekli farklılık arz ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınında rüzgârın lokasyon olarak sürekli farklılık arz ettiğini belirterek, “İşimizi biraz zorlaştıran, şiddeti ve yönü kestirilemeyen, meteorolojinin verilerine ve paylaşımlarına göre de sahada farklılık arz eden böyle bir rüzgâr etkisi var” dedi. Kirişci, ilk müdahalenin 14 dakikada yapıldığı, şimdiye kadar 2 bin 400 vatandaşın tahliye edildiği bilgilerini paylaştı.

Bakan Koca: Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla’nın Datça İlçesi’nde devam eden orman yangını hakkında son bilgileri, Twitter hesabından açıkladı. Bakan Koca, açıklamasında “Muğla Datça’daki orman yangını maalesef devam ediyor. Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi. Dokuz kişinin tedavisi halen sürüyor, dokuz kişi taburcu edildi, bir kişi ise tedaviye ihtiyaç duymadı. 84 sağlık personelimiz; 18 ambulans, dokuz UMKE Timi ve bir Mobil Komuta Aracıyla görev başında” ifadelerini kullandı.

THK’nın “kullanılamaz” dediği uçaklar sahada

Datça’daki orman yangınında havanın kararmasıyla birlikte karadan müdahale yoğunlaştı. Bölgeye takviye kara ekipleri sevk edildi. Gece boyunca müdahale sürdü. Havanın aydınlanmasıyla havadan yapılan yoğun müdahale yeniden başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ilk defa Datça’da kullanılacağını söylediği gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopteri de çalışmalara katıldı. Bu arada geçen seneki yangınlarda “Kullanılamaz” denilen THK uçakları da yangına müdahale etti. Helikopterler alevlerin üzerine aralıksız olarak sorti yaparak söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Belediye ihtiyaç listesini paylaştı

Datça Belediyesi de yangın nedeniyle “sandviç, su, ayran, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, plastik çatal-kaşık” gibi ürünlerin yer aldığı bir ihtiyaç listesi paylaştı.

Kontrol altına alındı

Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınıyla ilgili bölgede basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, alevlerin kontrol altına alındığını belirtip, söndürme çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

“700 hektar alan zarar gördü”

Datça Orman İşletme Şefliği’nde basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kontrol altına alındığını açıkladığı orman yangınında toplam 700 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Bakan Kirişci, “Yangında 300’ü ormanlık, 400’ü tarım olmak üzere 700 hektarlık alan zarar gördü. 450 hane ve 3 bin 523 vatandaşımız tedbir amaçlı olarak bulundukları mahalden alınarak yakınlarına ve uygun yerlere nakledildi. Dört ev ağır hasarlı olmak üzere, 10 ev zarar gördü. Can kaybımız olmadı” dedi.

“500 yaban keçisi kurtarıldı”

Bakan Kirişci, büyükbaş ve küçükbaşlar ile arı kovanlarının, çalışmalar sırasında bulundukları yerlerden alındığını belirterek, “Bazı vatandaşlarımız yangından olumsuz etkilendi. 13 kişi taburcu edildi, yedi kişinin tedavisi sürüyor. Bir belediye çalışanımızda 3’üncü derece bir yanık söz konusu, hayati tehlikesi bulunmuyor. İnsan hayatı kadar önemsediğimiz doğal canlılarımız için çalışmalar yürüttük. Kocadağ bölgesinde radarın olduğu mevkide 500 yaban keçisi kurtarıldı. Maddi kayıplar telafi edilebilir. Canlarımızı bu manada koruduğumuzu ve kurtardığımızı belirtmekten de büyük memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “24 saat önce yangın başladığında gerek hava sıcaklığı yüksekliği, gerekse hava rutubetinin düşüklüğü, dahası rüzgarın aşırı şiddeti bu çalışmaların biraz zor geçmesine neden oldu. Alan çok büyük bir alan değil. Yangının bulunduğu coğrafya zor bir coğrafya. Teşkilatlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarının, gönüllü teşkilatlarımızın çabaları önemli. Tabiatın da onların önüne getirdiği zorluklar oldu. Zorluklara rağmen yangın kontrol altına alındı ve güzel bir çalışma geride bırakıldı.”

Öte yandan yaşanan zorluklara rağmen yangının, 24 saat içinde kontrol altına alındığını kaydeden Bakan Kirişci, “Bu çalışmada bir İHA, 12 uçak, 29 helikopter görev aldı. Toplamda 48 hava aracı aktif olarak kullanıldı. 194’ü arazöz olmak üzere 576 araç, 2 bin 170 personel, 136 gönüllü etkin olarak çalışmalara katıldı” diye konuştu. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER