A3 Haber

ABD’den “Yunanistan” şerhi: Tasarıya “Türkiye’ye F-16 satışını zora sokan” ekleme yapıldı

ABD’den “Yunanistan” şerhi: Tasarıya “Türkiye’ye F-16 satışını zora sokan” ekleme yapıldı

ABD’den “Yunanistan” şerhi: Tasarıya “Türkiye’ye F-16 satışını zora sokan” ekleme yapıldı
Temmuz 15
08:08 2022

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, Pentagon’un 2023 savunma bütçesini içeren yasa tasarısına Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını bazı koşullara bağlayan ekleme yaptı. Gus Bilirakis ve New Hampshire Vekili Demokrat Chris Pappas öncülüğünde hazırlanan düzenleme, ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi.

Euronews’in haberine göre ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 2023 savunma bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına yapılan ekleme ve düzeltmeler kabul edildi.

Komite’de oylanarak tasarıya eklenen madde, Türkiye’ye F-16 satışının koşulu olarak ABD Başkanı’nın bu satışın Amerikan menfaatlerine olduğunu Kongre’ye beyan etmesi ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesini öne sürüyor.

Kongre Üyesi Dina Titus, kabul edilen tasarıyla ilgili yaptığı paylaşımda “Temsilciler Meclisi, NATO müttefiki bir ülkenin toprak egemenliğini sürekli olarak ihlal eden bir ülkeyi ödüllendiremeyeceğimizi Başkan’a (Joe Biden) açıkça ifade etmiştir” dedi.

Buna göre, ABD Başkanı böyle bir satışın ABD’nin çıkarına olduğuna dair ve F-16’ların Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar yapmayacağı konusunda somut adımların ayrıntılarını da içeren bir onay belgesi vermediği sürece Türkiye’ye F-16 savaş uçağı, F-16 geliştirme teknolojisi veya modernizasyon kitleri satılamayacak.

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi bu kararı “Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için ilk adım” olarak yorumladı.

Ekleme, New Hampshire Vekili Demokrat Chris Pappas’ın Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin tasarısının revize edilmiş hali. Pappas, bu konuda iki tasarı sunmuştu ancak Komite’deki muhalefet nedeniyle birini geri çekmek, bu tasarıyı ise revize etmek zorunda kalmıştı.

Tasarı, yasalaşması için ya tasarının Senato versiyonunda yer alması ya da Kongre’nin iki kanadından oluşan Konferans Komitesi’nin iki versiyonu birleştireceği tek tasarı metninde yer alması gerekiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, haziran ayında Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Türkiye’ye F-16 satışına sıcak baktığını söylemişti.

Hemen ardından Biden’a itiraz eden bazı Kongre üyeleri, yayımladıkları yazılı açıklamada, Ankara’nın Ege Denizi’nde Yunanistan’ın hava sahasını ihlale ve toprakları üzerinden izinsiz uçuşlara devam ettiğini ve söz konusu uçakların Türkiye’ye teslim edilmesi halinde Suriye’ye düzenlenecek bir operasyonda “ABD’nin Kürt müttefiklerine” karşı kullanılacağını ileri sürmüştü.

Temsilciler Meclisi üyelerinden Chris Pappas, Dina Titus, Carolyn Maloney, Charlie Crist, Frank Pallone ve John Sarbanes imzasıyla yayımlanan açıklamada “Türkiye son 10 yıldır ne verimli bir NATO üyesi, ne de ABD’nin güvenilir bir ortağı oldu” ifadesi yer aldı.

Adı geçen parlamenterlerin bir kısmı geçen yıl aynı konuda Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup yazarak “Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılmaması” için çağrı yapmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER