A3 Haber

“Enflasyonla zenginleşen devlet, yoksuldan alıp zengine veriyor”

“Enflasyonla zenginleşen devlet, yoksuldan alıp zengine veriyor”

“Enflasyonla zenginleşen devlet, yoksuldan alıp zengine veriyor”
Temmuz 15
17:16 2022

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, yoksul halktan toplanan vergilerin devlet eliyle zenginlere verildiğine dikkat çekti. Bozoğlu, “Türkiye’de vergi yükü yoksulların üzerinde oluşuyor. Enflasyon arttıkça devlet zenginleşiyor. Devlet yoksuldan alıp zengine veriyor. Şeffaflık yok, denetim eksik” dedi.

Sözcü’de yer alan habere göre VAVEK Başkanı Dr. Bozoğlu, Türkiye’de vergilerin hem toplanması hem de harcanması sırasında gelir dağılımının daha da bozulduğunu söyledi.

Bozoğlu, “Türkiye’de ne yazık ki vergi yükü yoksullar üzerinde oluşuyor. Çünkü vergilerin yüzde 70’i dolaylı yoldan, direkt gelirle bağlantısı olmayan yoldan toplanıyor. Her adım attığımızda vergi ödüyoruz. Doğalgazı, elektriği yoksul da kullansa, zengin de kullansa aynı vergiyi ödüyor. Enflasyon yükselince fiyatlarla birlikte halkın ödediği vergi de artıyor. Halk daha fazla yoksullaşırken devlet zenginleşiyor. Halbuki asıl vergileme kazanç üzerinden yapılmalı” dedi.

Halkın parası ve kamu-özel işbirlikleri

Başkan Bozoğlu, kurdaki artışla birlikte halktan toplanan vergilerden kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerine daha fazla para aktarıldığını, KÖİ yetmiyormuş gibi bir de halkın parasının mevduat sahiplerine garanti olarak ödenmeye başladığını belirtti.

Bozoğlu, “Ayşe teyzeden, Mehmet amcadan vergiyi topla, git mevduat sahibine öde. Herhalde biz bu konuda dünyada tekiz. ABD faizi artırdıkça kur daha da yükselecek, vatandaşın cebinden mevduat sahiplerine daha çok para akacak. Üstelik kamu harcaması olmadığı için bu ödeme yasal da değil” dedi.

“Hiçbir harcama için ‘Ben yaptım, kime ne’ denilemez”

Bozoğlu, kamu harcamalarında şeffaflık ve hesap verebilirliğin kritik önem taşıdığını belirtirken, bu iki unsurda da büyük eksiklikler yaşandığını söyledi. Bütçe harcamalarının yeterince denetlenemediğini, Sayıştay raporlarının eksik geldiğini, ihalelerin yasa dışına çıkılarak yapıldığını belirten Bozoğlu, şöyle devam etti:

  • Verginin toplanması da harcanması da gelir dağılımını değiştiriyor. Hiçbir harcama için ‘Ben yaptım, kime ne’ denilemez. Aktardığın para kimi zenginleştiriyor? Parayı kimin için harcıyorsun? Halkın önceliğine göre harcamak ve hesap vermek temel kural. Kesin hesap komisyonu muhalefetin liderliğinde oluşmalı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER