Site icon A3 Haber

Adalet Bakanı Bozdağ’ın iddiası: AİHM kararlarına en yüksek oranda uyan ülke Türkiye

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararına ilişkin Bozdağ, AİHM kararlarına en yüksek oranda uyan ülke Türkiye olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Tvnet canlı yayınına katıldı. Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararının hatırlatılması üzerine, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymayı taahhüt eden ülkeler içerisinde en yüksek oranda AİHM kararlarına uymuş ülkedir. Şu ana kadar üye ülkelerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma oranı yüzde 80,20. Türkiye’nin uyma oranı yüzde 87,98. Osman Kavala konusunda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararına 10 Aralık 2019’da uymuş ve uygulamıştır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt eden bir ülke”

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararının hatırlatılması üzerine Bozdağ, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’nin kadına şiddet mücadelesi İstanbul Sözleşmesi’ne indirgenemez”

Türkiye’nin en ciddi ve önemli sorunlarının başında kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin geldiğini söyleyen Bozdağ, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili soruya, “İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye çekildi ama o sözleşmenin uygulama kanunu olan 6284 sayılı kanun şu an yürürlükte. O kanun uygulanıyor. O kanundaki hükümler Türk mevzuatının ve iç hukukumuzun bir parçasıdır. Türkiye’nin kadına karşı şiddet ve kadına karşı cinayetle mücadelesi İstanbul Sözleşmesi’ne indirgenemez, indirgenirse Türkiye’ye bu, büyük haksızlık olur” diye yanıt verdi.

Haksız tahrik indirimi konusuna ilişkinde de değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, haksız tahrikle ilgili tartışmayı kendisinin başlattığını söyledi. Haksız tahrik uygulamasının sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde olduğuna değinen Bozdağ, şunları söyledi:

Exit mobile version