Site icon A3 Haber

Suruç katliamında ölenleri ananlara polis saldırdı: En az 20 yurttaş gözaltında

Suruç Katliamı’nın yedinci yıl dönümünde Ankara’da yapılmak istenen anmaya polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. İzmir’de gerçekleştirilen anmada da 19 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 33 kişinin katledilmesinin üzerinden yedi yıl geçti. Katliamın yıl dönümünde Ankara’da yapılmak istenen anma etkinliğinin adresi Kızılay’daki Güvenpark olarak belirlendi.

Kızılay’ın birçok noktasında bulunan polis Suruç için Güvenpark’ta yapılmak istenen anmayı engelledi. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden Güvenpark’a gitmek isteyenlere müdahale eden polis biber gazıyla müdahale etti. “Yoldaşlarımızı katlettiler”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde yürüyenlere saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İzmir’de 19 kişi gözaltında

İzmir’de Suruç Katliamı’nın 7’inci yılında düzenlenen basın açıklamasının ardından yürümek isteyen topluluğu polis engelledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde polisin müdahalesiyle 19 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İzmir Gençlik Örgütleri, Suruç’ta IŞİD tarafından katledilen 33 genç için İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anma gerçekleştirdi.

Anmada grup adına açıklamayı okuyan Rojana Urkun, “Bizler, yedi yıldır adalet çağrımızı adaletsizliğe uğrayan ezilenlere yapıyoruz. İşçiye, emekçiye, kadına, LGBTİ+’ya, Kürt’e, Alevi’ye… Bu çağrıyı tüm ezilenlere yapıyoruz. Adalet mahkeme salonlarında vuku bulamaz, adalet bizim ellerimizdedir, ancak mücadele ile tesis edilecektir. Bu bilinçle herkesi katliamların hesabını sormaya, sokağa çağırıyoruz” diye konuştu.

“Suruç için adalet, herkes için demektir”

Siyasi iktidarın kendi varlığını sürdürmeyi, kitlelere korku salmayı hedeflediğini belirten Urkun, “Bugün Suruç için adalet demek bu topraklardaki diğer katliamlar için de adaleti haykırmaktır. Ailesi katledilen Emine Şenyaşar’ın katiller yargılansın çağrısıdır, Gülistan Doku’nun faillerinin bulunması, Nadira Kadirova’nın, Berkin Elvan’ın, Deniz Poyraz’ın katillerinden hesap sorma mücadelesidir. Cumartesi Anneleri için, Çorlu, Çorum, Sivas, Maraş için adalet mücadelesini büyütmektir. Hasta tutsakların, tecrit altında tutulan devrimcilerin mücadelesine omuz vermektir. Suruç için adalet, herkes için adalet demektir” dedi.

Urkun şunları kaydetti:

Ne olmuştu?

20 Temmuz 2015’te, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’ta olan 300 genç, konakladıkları Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları sırada intihar saldırısı gerçekleşti.

Meydana gelen patlamada 33 kişi ve saldırgan yaşamını yitirdi.

Saldırıda ölenlerin isimleri şöyle:

Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin, Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

Exit mobile version