A3 Haber

Bolu’da zehirlenenlerin sayısı artıyor: Uzmanından “HÜS” uyarısı!

Bolu’da zehirlenenlerin sayısı artıyor: Uzmanından “HÜS” uyarısı!

Bolu’da zehirlenenlerin sayısı artıyor: Uzmanından “HÜS” uyarısı!
Temmuz 21
13:30 2022

Bolu’nun Çaydurt Yuva köyü bölgesinde içme suyundan etkilenenlerin sayısının 45’i yetişkin, 53’ü çocuk olmak üzere 98’e ulaştı. Çocuk Sağlığı ve Hast. Uzmanı Doç. Sevil Bilir Göksügür, yaşanan sağlık sorununun Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) sebepli olabileceğini söyledi. Peki, HÜS nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir?

Bolu’nun Yuva köyünde zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınanların sayısı artıyor.

Bakan Fahrettin Koca, bölgede içme suyundan etkilenenlerin sayısı 45’i yetişkin, 53’ü çocuk olmak üzere 98’e ulaştığını duyurdu. 14’ü yoğun bakımda olan 43 hastanın tedavisi devam ettiği belirtilen açıklamada,  17 hasta başka şehirlerdeki hastanelere sevk edildiği ve can kaybının yaşanmadığı belirtildi.

Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi’nden tedavisi süren hastalara ilişkin yapılan açıklamada, “Bolu’daki kanlı ishal ve bu ishal ile ilişkili böbrek yetmezliği tablosu ile başvuran 6 hasta izlenmektedir” denildi. İlk hastanın 16 Temmuz Cumartesi günü geldiği belirtildi.

İncelemeler sürüyor

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri de çalışmalarına devam ediyor. Köyün içme suyu deposundan numuneler alındı. Örnekler Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı laboratuvarına gönderildi. Numunelerin incelemesi sürüyor.

Sağlık Bakanlığı da inceleme başlatarak bir uzman heyeti kente gönderdi. Ekip hastalığa neyin sebep olduğunu araştırıyor. Depoya kurban atıkları karıştığı iddia edilmişti. Ancak ilk incelemelerde depoda kurban atığı tespit edilmedi.

Araştırılan diğer ihtimal ise sel sularının içme suyu şebekesine karışışmış olmadı. İncelemelerin bu hafta tamamlanması bekleniyor.

Valilik’ten açıklama

Bolu Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Yuva köyünde bazı çocuklarda ve yetişkinlerde görülen karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı şikayetleri nedeniyle inceleme başlatıldığı belirtildi.

Olayla ilgili 16 Temmuz’dan itibaren İl Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi tarafından Yuva köyünde araştırma başlatılarak su deposu ve şebeke suyundan numune alındığı aktarılan açıklamada, şikayetlerin gıda kaynaklı olma ihtimali doğrultusunda Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğünce gerekli incelemelerin sürdüğü belirtildi.

İl Özel İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince gerekli kontrollerin yapılarak klorlama çalışmalarının tekrarlandığı aktarılan açıklamada, olayla ilgili şikayetlerin geldiği ilk andan itibaren Bolu Valiliği koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü’nce zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvuran tüm vatandaşlar için tetkik, tedavi, takip ve filyasyon çalışmalarının etkin şekilde sürdürüldüğü ifade edildi.

Çocuk Sağlığı ve Hast. Uzmanı Doç. Sevil Bilir Göksügür: Koli basilinin nadir bir tipi aracılığıyla gelişiyor

Son olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Sevil Bilir Göksügür sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yaşanan sağlık sorununun Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) sebepli olduğunu aktardı. Göksügür, HÜS adı verilen hastalığın doğadaki en yaygın ishal etkeni olan koli basilinin nadir bir tipi aracılığıyla geliştiğini söyledi.

Göksüngür, “Özellikle geçmiş yıllarda hamburger sonrası vaka toplulukları görüldüğünden “hamburger hastalığı” da denmiş ama su, salata, elma suyu, az pişmiş et ve diğer pek çok gıda sebep olabilir. İnsandan insana da bulaşabilir” dedi.

Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) nedir?

Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanıyor. Hastalığın en sık yaşanan belirtisi ise kanlı ishal olarak biliniyor. Bakterilerin neden olduğu hastalık, kılcal damarlar yoluyla taşındığı için birinci evresinde kalın bağırsağı çevreleyen damarları hasara uğratıyor. Böylelikle kanlı ishal başlıyor. Ardından yine kılcal damarlar yoluyla böbreklere ilerleyen hastalık böbrek yetmezliği yaratıyor. Kan damarlarının hasara uğraması kanın pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirerek, trombosit sayısını azaltıyor. Bu da deri altında kanamalara ve diğer kanamaların durmamasına yol açıyor.

Belirtileri neler?

Doç. Göksügür, HÜS kaynaklı hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

  • İlk günlerinde karın ağrısı, ishal, kusma, ateş ile baS
  • Sonraki günlerde; huzursuzluk, halsizlik, ciltte solukluk, kendiliğinden kanama ve morluklar, sıvı kaybı
  • Böbrek yetmezliği gelişince; tansiyon yüksekliği, vücutta şişme, idrarda azalma

Tedavi süreci

İshal ilaçlarının ve antibiyotiklerin yaramadığı tedavide, böbrekler kendini onarana kadar destek tedavilerin yanında hastalar diyalize bağlanıyor. İshale neden olan bakteri vücuttan atılana kadar hasta bu süreçte karantinaya alınıyor. Kan değeri düşen hastalarda ise kan nakli uygulaması gerekebiliyor. Vakaların yüzde 91’i etkin bir tedaviyle tamamen iyileşiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER