A3 Haber

Zaho’da saldırı: Irak Türkiye’yi suçladı, Çavuşoğlu “Sivillere yönelik saldırımız olmamıştır” dedi

Zaho’da saldırı: Irak Türkiye’yi suçladı, Çavuşoğlu “Sivillere yönelik saldırımız olmamıştır” dedi

Zaho’da saldırı: Irak Türkiye’yi suçladı, Çavuşoğlu “Sivillere yönelik saldırımız olmamıştır” dedi
Temmuz 21
10:40 2022

Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Duhok bölgesinde yer alan Zaho’ya düzenlenen saldırıda Iraklı yetkililer saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutarken Türkiye Dışişleri Bakanlığı PKK’yi işaret eden bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi.

Irak’ın kuzeyinde Dohuk bölgesinde Zaho’daki bir tatil beldesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az dokuz kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ise saldırıyla ilgili olarak Türkiye’yi suçladı ve karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi. Irak, Türkiye Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını ve Ankara’dan resmi bir özür beklediğini açıkladı. Türkiye’nin “bütün askeri güçlerini Irak’tan geri çekmesini” talep etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Saldırının terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir” denilirken PKK işaret edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi.

TRT Haber canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Irak yetkililerinden, PKK’nın etkisi altında açıklama yapmamalarını istedi.

Çavuşoğlu, “Irak’ı faillerim açığa çıkarılması için işbirliğine davet ediyoruz” dedi.

“Türkiye’ye yönelik suçlamaları reddediyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarının satır başları şöyle:

  • (Irak’ta meydana gelen patlama) Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bir kere daha vefat eden dokuz kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz, yaralılara şifa diliyoruz. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye’ye getirebileceğimizi de söyledik. Bu saldırı ile ilgili Türkiye’yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık daha doğrusu, Türkiye’nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz. Dün bu haberler gelir gelmez tabi ilgili kurumlarımızla istişareler yaptık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre herhangi sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye’de terör örgütleri olmuştur. Irak’ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi de açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye’ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye’ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz.”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kazımi, topçu atışının ülkenin egemenliğinin açık ihlali olduğunu söyledi. Ankara ise işbirliği çağrısı yaptı. Beyaz Saray da olayı kınayarak gelişmelerin yakından takip edildiğini açıkladı.

“Aşırı sıcaklardan kaçmak isteyen kişiler vuruldu”

Zao bölgesi yetkililerinden Müşir Beşir, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin büyük ölçüde “ülkenin orta kesimleri ve güneyinden gelen turistler olduğunu” söyledi. Beşir, turizm bölgesindeki Parah isimli köyün iki kez vurulduğunu açıkladı. Beşir, turistlerin ülkenin güneyindeki aşırı sıcaklardan kaçmak için dağlık Parah köyüne gelen kişiler olduğunu belirtti.

AFP’nin konuştuğu Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, “bölgede top ateşi açıldığına dair bir bilgisi olmadığını” söyledi.

Ölenlerden birisi bir yaşında

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı bombaların şelalenin bulunduğu bir alana peş peşe düştüğünü anlattı. Patlama sonrası oluşan alev topundan güçlükle kaçtığını ve saldırıdan ötürü yaralandığını AFP’ye anlatan Hasan Tahsin Ali, “Su üzerinde cesetler vardı” dedi.

Babil bölgesinden olduğunu söyleyen Ali, “Gençlerimiz öldü. Şimdi kime başvuralım” dedi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sağlık Bakanlığı, ölenlerin tamamının olay yerinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlık ölenlerden bir kişinin, bir yaşında olduğunu kaydetti.

HDP: Zaho ikinci Roboski’dir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise açıklamasında Zaho’daki saldırıyı, Roboski Katliamı’na gönderme yaparak kınadı.

Merkez Yürütme Kurulu’nun kınama açıklamasında, “Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar, siyasi ve hukuki olarak sorumludur” denildi.

HDP, Meclis’i toplantıya çağırdı ve sınır ötesi askeri harekatların durdurulması çağrısını yaptı.

HDP’den yapılan açıklama şu şekilde:

“Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir

  • “TSK’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaxo kentine bağlı turistik alanlarından Perex köyüne yönelik gerçekleştirdiği bombardıman sonucu içinde çocuk ve kadınların da olduğu Arap ve Kürt sivillerin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
  • Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 12 kişi yaşamını yitirmiş, içinde ağır yaralıların da olduğu 20 kişinin ise tedavisi sürmektedir. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
  • Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti.
  • CPT Irak Kürdistan Bürosu’nun hazırladığı rapora göre, 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
  • Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır.
  • Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.
  • Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz.
  • Ayrıca bu katliama kapı aralayan tezkerenin meclisten geçmesi nedeniyle Meclis başkanının derhal Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER