A3 Haber

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: “Kararı iptal etmeyen Danıştay da suç ortağıdır!”

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: “Kararı iptal etmeyen Danıştay da suç ortağıdır!”

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: “Kararı iptal etmeyen Danıştay da suç ortağıdır!”
Temmuz 23
19:54 2022

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararının ardından Kadıköy’de kadınlar sokağa çıktı, “Hukuksuz kararı tanımıyoruz” sloganları attı. Kadın örgütleri tarafından okunan açıklamada, “Tek adam, meclise sormadan, kadınlara sormadan gecenin bir yarısı hayatlarımıza kastetti. Kararı iptal etmeyen Danıştay da, suç ortağı” ifadeleri yer aldı.

Kadın örgütleri üyeleri, Danıştay’ın verdiği İstanbul Sözleşmesi kararına tepki olarak İstanbul’da eylem yaptı.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, Onur Yürüyüşü’nde bir kadını darp ve taciz ettiği iddia edilen, İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin’i de protesto etti.

Danıştay 10’uncu Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini reddetti. Karar ikiye karşı üç oyla alındı. Kadın örgütleri ve LGBTİ+lar Kadıköy’de  yaptıkları eylemle, Danıştay’ın kararını protesto etti.

Eyleme katılanlar, “Hukuksuz kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açarak, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz”, “Sözleşmeyi değil şiddeti engelle” şeklinde sloganlar attı.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, 20 Mart 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla feshedilmişti.

Feshe karşı Danıştay 10’uncu Dairesi’ne yaklaşık 200 dava açılmıştı. 10’uncu Daire ilk başta iptal istemini reddetmiş, İdari Dava Daireleri Kurulu da bu kararı onamıştı. Davalar daha sonra geçtiğimiz iki ayda duruşmalı olarak görülmüş, Danıştay savcıları dört kez kararın iptalini talep etmişti.

Danıştay 10’uncu Dairesi bugün, Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER