A3 Haber

Irak Dışişleri Bakanı: Türkiye tutumunu gözden geçirmeli

Irak Dışişleri Bakanı: Türkiye tutumunu gözden geçirmeli

Irak Dışişleri Bakanı: Türkiye tutumunu gözden geçirmeli
Temmuz 24
09:42 2022

Irak’ta Duhok’un Zaho ilçesindeki saldırı sonrası Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliğinin kapatılmayacağını, iki ülke arasında diplomatik yolların izlenmesi gerektiğini belirten Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, “Ancak Türkiye de Irak ile tutumunu gözden geçirmeli” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye sınırındaki Zaho ilçesindeki bir turistik tesise düzenlenen havan topu saldırısı nedeniyle dokuz sivil öldü, 20’nin üzerinde kişi yaralandı. Saldırının Türkiye tarafından düzenlendiğini belirten Irak yönetiminden sert açıklamalar geldi.

Saldırının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sivillerin hayatını kaybettiği saldırı kınanmıştı. Türkiye’nin, sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında olduğu belirtilen açıklamada, “Terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir” denilmişti.

Rudaw’a konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, Türkiye ile durumu güvenlik ve siyasi alanlarda tırmandırmayı istemediklerini ve müzakere kapısını açmaktan yana olduklarını söyledi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin kapatılmayacağını, iki ülke arasında diplomatik yolların izlenmesi gerektiğini belirten Hüseyin, “Ancak Türkiye de Irak ile tutumunu gözden geçirmeli” diye konuştu.

Diğer yandan Irak Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara’yı saldırı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayet ettiği ve saldırıyı görüşmek üzere acil bir oturum talep ettiği bildirildi. Irak medyası Güvenlik Konseyi oturumunun salı günü düzenleneceğini bildirdi.

Fuat Hüseyin’in açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Türkiye ile ilişkilerimiz, birbirimizin topraklarına ve insanlarına saygıya dayalı, sağlıklı ve düzgün olmalıdır. Diplomatik olarak gerekli olanlar evet uygulanıyor. Türkiye ile diplomatik ilişkilerimiz nasıl olacak? New York’taki Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunduk, tüm diplomatik yolları deneyeceğiz.
  • Her iki taraf da, özellikle de Türkiye bu saldırıdan ders almalı. Irak Suriye gibi değil. Irak’ı Suriye’ye benzetmek isteniyorsa, Irak’a müdahale etmek çok zor olur. Evet, buraya kadar geldikleri doğru ama Türkiye’nin bu olaydan sonra politikasını değiştirmesi gerekiyor. Özellikle Irak buna niyetli değil, aksine Türkiye ile diyalog yoluyla iyi ilişkiler kurmak istiyor. Ancak ilişki, istedikleri zaman saldırmak, istedikleri zaman Irak topraklarında askeri operasyonlar yapmak ve istedikleri zaman Irak topraklarına girebilecekleri şekilde olmamalıdır.
  • Irak’taki askeri durumu, Türkiye’deki güvenlik durumunu anlıyorum, PKK’nin nerede ve hangi dağlarda olduğu konusu kolay bir konu değil. Sonuç olarak, Irak’ta başka yabancı askeri güçler de vardı, ancak bunlar şimdi yoklar. Bir yol bulmalıyız ama bu Türkiye’nin işi, yani Türkiye sorunu çözmenin bir yolunu bulmalı. Sorun, Türkiye ile Irak arasında bir sorun haline gelmemeli.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER