A3 Haber

Türkiye’nin Sefalet Endeksi son 25 yılın zirvesinde: Bir yılda üçe katlandı!

Türkiye’nin Sefalet Endeksi son 25 yılın zirvesinde: Bir yılda üçe katlandı!

Türkiye’nin Sefalet Endeksi son 25 yılın zirvesinde: Bir yılda üçe katlandı!
Temmuz 26
14:46 2022

Sefalet Endeksi tüm dünyada artıyor ancak Türkiye’deki artış endişe verici boyutlarda. Türkiye’nin Sefalet Endeksi geçen yıl yüzde 29.3 düzeyindeyken, bu yılın Mayıs sonu itibariyle sefalet endeksi değerimiz 84.4’e yükseldi. Son bir yılda üç kat artış anlamına gelen veriler son 25 yılın da en yüksek düzeyine ulaştı.

İşsizlik, enflasyon gibi kronik sorunlar Sefalet Endeksi’ni de katladı. Dünya gazetesi yazarı Servet Yıldırım bugün yayımlanan yazısında “Ekonomilerdeki refah ya da sefalet düzeyini gösteren endekslerden en çarpıcı olanı sefalet endeksidir” diyen Yıldırım “Ben de yılda bir defa da olsa bu endekste nereden nereye geldiğimizi görmek için bakarım” dedi.

Yıldırım, Türkiye’ye ilişkin çarpıcı verileri şöyle aktardı:

  • Sefalet Endeksi neredeyse tüm dünyada artıyor ama Türkiye’deki artışın boyutu çok ürkütücü. En son geçen yıl ortasında baktığımda Türkiye’nin sefalet endeksi değeri yüzde 29.3’tü. Geçen yıl 11 Mayıs’ta sefalet endeksini 10 yıl öncesine göre ikiye katladığımızdan yakınmışız. Oysa o günden bugüne geçen bir yılda üçe katlamışız. En son açıklanan TÜİK verilerine göre işsizlik oranı Mayıs’ta yüzde 10,9’muş. Aynı ay itibariyle yıllık TÜFE enflasyonu ise yüzde 73,50. Yani mayıs sonu itibariyle sefalet endeksi değerimiz 84,4. Bu neredeyse son 25 yılın en yüksek değeridir.

“Sefaleti en çok hissedenler düşük ve orta gelirli gruplar”

  • Sefalet endeksinin yükseldiği dünyadaki gelişmiş birçok ülkede işsizlik az çok kontrol altıda bulunuyor. Onlarda sefalet endeksini yukarı çeken faktör enflasyon. Türkiye’de ise “işsizlik yüksek” ve “enflasyon çok yüksek”. Endeks bize yükselen enflasyon ve işsizliğin büyük bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Her ne kadar ülkenin bütünü işsizlik ve enflasyondan etkilense de bu tehdidin asıl hedefi düşük ve orta gelir gruplarıdır. Sefaleti en fazla hisseden onlardır. Bu yönüyle aslında “misery index” yani sefalet endeksi aynı zamanda bir tür mutsuzluk endeksidir.

“Enflasyonda zirveyi henüz görmedik”

  • Türkiye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında en yüksek sefalet oranına sahip olan ülke durumunda. Bu da bizi en kırılgan ekonomiler arasına sokuyor. An itibariyle hem “yüksek” hem de “inatçı” işsizlik ve enflasyon sorunlarımız var. Büyürken bile yeterince istihdam yaratamayan bir ekonomimiz var. Resmi olarak her 5 gençten birisi işsiz. Enflasyon yüzde 80’e yaklaştı ve hala zirveyi görebilmiş değiliz.

Sefalet Endeksi nedir?

(Misery index) Bir ekonominin duru­munu ve uygulanan ekonomik politika­ların başarısını ölçmekte kullanılan bir endekstir. Ülkedeki yıllık enflasyon ve işsizlik oranlarının toplanması ile yıllık sefalet endeksi rakamlarına ulaşılır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER