A3 Haber

Tahıl Koordinasyon Merkezi açıldı

Tahıl Koordinasyon Merkezi açıldı

Tahıl Koordinasyon Merkezi açıldı
Temmuz 27
14:35 2022

Ukrayna’dan yapılacak olan tahıl sevkiyatına ilişkin geçtiğimiz Cuma günü İstanbul’da atılan imzanın ardından süreç hızla ilerliyor. İstanbul’da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi merkezi bugün resmi olarak açıldı.

Ukrayna’dan yapılacak olan tahıl sevkiyatına ilişkin geçtiğimiz Cuma günü İstanbul’da atılan imzanın ardından bugün İstanbul’da tahıl sevkiyatı üssü açıldı.

Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler(BM) yetkilileri yer aldı.

Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan merkezin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptı.

Akar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan Putin ve Zelenskiy sayesinde inisiyatif aldı. Bakanlar çerçevesinde birçok görüşme yapıldı.
  • Bu kararlar doğrultusunda Türkiye Rusya ve Ukrayna tarafından birer general görevlendirildi.
  • Müşterek Koordinasyon Merkezi 23 Temmuz’da hazırlık çalışmalarına başladı.
  • Bu merkezin vazifesi tahılın emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır.
  • Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılacak çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
  • Merkezde görev alan personelin sorumlulukları büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin değerli temsilcileri; tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır.

Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’dan askeri yetkilileri görev alırken, Birleşmiş Milletler’i (BM) temsilen diplomatlar da hazır bulundu.

Merkez ne işe yarayacak?

Merkezin, Ukrayna’daki Odessa, Çernomorsk ve Yujnıy limanklarından çıkan tahıl yüklü gemilerin tüm hareketlerini yakından izleyeceği, Karadeniz’de oluşturulan koridoru kullanacak olan gemilerin ise, gerekmesi durumunda Boğazlardan geçmeden önce denetleneceği bildirildi.

Ukrayna’daki depolarda bulunan yaklaşık 20 milyon ton tahılın Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin gözetiminde kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER