A3 Haber

Tunus’taki anayasa referandumunda “evet” çıktı: “Devletin dini İslam” ibaresi kaldırıldı

Tunus’taki anayasa referandumunda “evet” çıktı: “Devletin dini İslam” ibaresi kaldırıldı

Tunus’taki anayasa referandumunda “evet” çıktı: “Devletin dini İslam” ibaresi kaldırıldı
Temmuz 27
14:21 2022

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, yeni anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarını açıkladı. Katılım, yüzde 30,5 ile rekor derecede düşük kalmasına rağmen anayasanın kabul edildiği duyuruldu. Referandumdan geçen yeni anayasada ise, “Tunus’un dini İslam’dır” ifadesi yer almadı.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 25 Temmuz’daki yeni anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi.

Tunus’ta son bir yıl içinde hükümet ve meclisi feshederek yetkileri kendi elinde toplayan Cumhurbaşkanı Kays Said’in hazırlattığı anayasa değişikliği için yapılan referanduma katılım, yüzde 30,5 ile rekor derecede düşük kaldı.

Kurul Başkanı Faruk Buasker, referanduma katılan 2 milyon 630 bin 94 seçmenin yüzde 94,6’sının “evet” oyu kullandığını açıkladı.

Buasker, “Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, Tunus Cumhuriyeti için yeni anayasa taslağının kabul edildiğini duyuruyor” ifadesini kullandı.

Seçime katılım oranının yurt dışındaki oylarla yüzde 30,5 olarak gerçekleştiğini belirten Buasker, “hayır” oylarının oranının ise yüzde 5,4 olduğunu kaydetti.

Anayasada neler var?

Düşük katılıma rağmen hayata geçirilecek yeni anayasa, cumhurbaşkanına geniş yetkiler tanıyan 142 maddeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı hükümet başkanını ve üyelerini atıyor, hiçbir şekilde görevden alınamıyor ve herhangi bir denetim mekanizmasına tabi tutulmuyor.

Öte yandan anayasada “Tunus’un dini İslam’dır” maddesi yerine ise “Tunus, İslam dünyasının bir parçasıdır” deniyor. Kays Said bu konuyla ilgili, “Yeni anayasada İslam hukukunun amaçlarını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Anayasada dini İslam olan bir devletten değil, dini İslam olan bir halktan bahsediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Tunus’ta tek adam inşası

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti. Ülkede 25 Temmuz’da referanduma sunulan yeni anayasa taslağı 30 Haziran’da kamuoyuna duyurulmuştu.

Tunus’ta halk Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor. Geçtiğimiz günlerde yüzlerce kişi, yeni anayasa taslağının oylanacağı referandumu protesto etmek için sokağa dökülmüş, İçişleri Bakanlığına yürümeye çalışan göstericilere güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz bombası atarak müdahale etmişti. Gösteriler sırasında en az 10 kişi tutuklanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER