A3 Haber

Blinken ve Lavrov savaşın başından beri ilk kez görüştü: Neler konuşuldu?

Blinken ve Lavrov savaşın başından beri ilk kez görüştü: Neler konuşuldu?

Blinken ve Lavrov savaşın başından beri ilk kez görüştü: Neler konuşuldu?
Temmuz 29
22:32 2022

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov telefonla görüştü. İki bakan, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından beri ilk kez bir görüşme gerçekleştirdi. Blinken, “Rusya’da tutuklu ABD’liler için yaptıkları teklifi kabul etmeleri konusunda Kremlin’e ısrar ettiğini” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştüğünü ve Rusya’da tutuklu ABD’liler için yaptıkları teklifi kabul etmeleri konusunda Kremlin’e ısrar ettiğini açıkladı. Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden bu yana ilk kez telefon görüşmesi yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ile yaptığı heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Blinken, Japonya ile ikili ilişkilere önem verdiklerini, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunu ele aldıklarını aktardı.

Blinken, “Dünya, hiçbir zaman ilhakı kabul etmeyecek. Rusya, bu planlarına devam ederse ek yaptırımlar uygularız” uyarısında bulundu.

Tutukluların serbest bırakılması talebi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısından bu yana bugün ilk kez telefon görüşmesi yaptığını belirten Blinken, “Samimi ve doğrudan bir görüşme yaptık. Britney Griner ve Paul Whelan’ın serbest bırakılmasına ilişkin sunduğumuz teklifi kabul etmelerini Kremlin’e ısrarla vurguladım” dedi.

“Tahıllar gemilere yüklendi”

Blinken, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna tahılının ihracatı konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmesini de söylediğini belirterek, “Ukrayna Büyükelçimiz Bridget Brink, bu sabah Odessa Limanı’ndaydı. Tahılların gemilere yüklendiğini ve harekete hazır olduğunu doğruladı. Rusya’nın burada atacağı adımlar tüm dünya için çok önemli” diye konuştu.

“Ek yaptırımlar uygularız”

Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölümlerini ilhaka hazırlandığına dair belirtileri de görüşmede gündeme getirdiğini söyleyen Blinken, “Dünya, hiçbir zaman ilhakı kabul etmeyecek. Rusya, bu planlarına devam ederse ek yaptırımlar uygularız” uyarısında bulundu.

ABD basınında çıkan bazı haberlerde ABD’nin, Griner ve Whelan’a karşılık ABD’de tutuklu bulunan Rus Viktor But’u iade edeceği öne sürülmüştü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER