A3 Haber

Rehberlik uzmanından üniversite adaylarına tercih uyarısı: Tercih listelerini daha geniş tutun

Rehberlik uzmanından üniversite adaylarına tercih uyarısı: Tercih listelerini daha geniş tutun

Rehberlik uzmanından üniversite adaylarına tercih uyarısı: Tercih listelerini daha geniş tutun
Temmuz 29
11:23 2022

Üniversite tercih işlemleri 5 Ağustos’a kadar devam ediyor. Tercih süreci devam ederken, aday öğrencilerin akıllarında kalan sorularla ilgili Rehberlik Uzmanı Fadime Ekici Bengü açıklamalarda bulundu. Bengü, “Öğrenciler bu yıl daha yüksek puanlar elde etmelerine rağmen daha iyi başarı sıralamalarına sahip olamadı. Bu sebeple öğrencilerin tercih listelerini daha geniş tutması gerekiyor. Arz-talep dengesinin de sonuçlara etki edeceği unutulmamalı. Sıralama ve puan değişikliklerinden dolayı yapılan tercihlerde uzman desteği ile ilerlemekte fayda var” diye konuştu.

“İster ön lisans ister lisans programını tercih edelim bu süreçte sistemsel hareket etmek çok önemli” diyen Rehberlik Uzmanı Fadime Ekici Bengü, “Aynı havuz içerisinde var olan öğrencilerin listesini hazırlarken ön lisans ve lisans programlarını değerlendirip dengeli bir liste oluşturması açıkta kalmaması adına önem arz ediyor. Sistemsel değişiklik öğrencileri mevcut havuz içerisinde değerlendirse bile bu bir sıralama sınavı ve tercih listesinde üniversiteye yerleşirken yüksek sıralamaya sahip öğrenci yerleşebildiği en yüksek sıralama ile üniversiteye yerleşecek” şeklinde konuştu.

Tercihte dikkat edilmesi gerekenler

Bengü, öğrencilerin tercih listelerini oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili ise şu uyarılarda bulundu: “Öğrencilerin bu yıl daha yüksek puanlar elde etmelerine rağmen daha iyi başarı sıralamalarına sahip olamadığını ifade eden Bengü, “Bu sebeple öğrencilerin tercih listelerini daha geniş tutması gerekiyor. Arz-talep dengesinin de sonuçlara etki edeceği unutulmamalı. Sıralama ve puan değişikliklerinden dolayı yapılan tercihlerde uzman desteği ile ilerlemekte fayda var.”

Bu başarı sıralarına dikkat

ÖSYM’nin belirlemiş olduğu bölümlerde ise başarı sırası barajlarının devam ettiğini söyleyen Beykent Üniversitesi’nden Rehberlik Uzmanı Fadime Ekici Bengü, “Tıp: sayısal en düşük 50 bininci, diş hekimliği: sayısal en düşük 80 bininci, eczacılık: sayısal en düşük 100 bininci, hukuk: eşit ağırlık en düşük 125 bininci, mimarlık: sayısal en düşük 250 bininci, mühendislik sayısal en düşük 300 bininci, öğretmenlik: ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, özel yetenek gerektiren öğretmenlik programları için ise Y-TYT puan türünde en düşük 800 bininci olunması gerekiyor” şeklinde konuştu. (DHA)

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER