Site icon A3 Haber

Üretici ile market arasındaki fiyat farkı dokuz kata çıktı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürünün markette limon, üreticide kuru soğan, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette ıspanak, üreticide kuru kayısı olduğunu belirtti.

TZOB Başkanı Bayraktar, temmuzda üretici ile market arasındaki fiyat farklılıkları ve girdi fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 766.5 ile elmada görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Markette fiyatı en çok artan ürün limon”

Temmuzda markette 36 ürünün 25’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat azalışı görüldüğünü aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:

Bayraktar, üretici ile marketteki fiyat değişimlerinin nedenleriyle ilgili ise “Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide kuru soğan; fiyatı en fazla düşen ürün ise markette ıspanak, üreticide kuru kayısı oldu. Üreticide, kuru soğan ve patates arzının yetersizliği fiyatları yükseltti. Sivri biber, salatalık, domates fiyatlarındaki artış, artan talep baskısı nedeniyle gerçekleşti. Depolardan piyasaya yatak limon arzının devam etmesi ve depo masraflarının artması limonda fiyatların yükselmesine yol açtı. Ispanakta havaların ısınması nedeniyle hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata yansıdı. Yumurtadaki fiyat artışı ise yem fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklandı” açıklamasında bulundu. (DHA)

Exit mobile version