DışiÅŸleri Bakanlığı, Yunanistan’ın müftülük düzenlemesine tepki gösterdi

DışiÅŸleri Bakanlığı’nca Yunanistan’ın Batı Trakya’daki müftülüklere yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi yasal düzenlemeyle Batı Trakya Türk azınlığının hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiÄŸi belirtilerek, “Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye, Lozan Barış AntlaÅŸması ve diÄŸer ilgili anlaÅŸmalardan kaynaklanan ahdi yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Batı Trakya Türk Azınlığına (BTTA) yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz” açıklaması yapıldı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan, Batı Trakya’daki müftülüklere yönelik ahiren kabul ettiÄŸi bir yasal düzenleme ile Batı Trakya Türk Azınlığının (BTTA) Lozan Barış AntlaÅŸması baÅŸta olmak üzere, uluslararası anlaÅŸmalarla teminat altına alınmış olan hak ve özgürlüklerini bir kez daha ihlal etmiÅŸtir. BTTA’nın temsilcileriyle istiÅŸare edilmeden hazırlanan bu yasal düzenleme, BTTA’nın kendi seçtiÄŸi müftüleri ve dolayısıyla BTTA’nın iradesini ve din özgürlüğünü bir kez daha yok saymaktadır. Bu çerçevede, söz konusu yasal düzenleme hakkında BTTA Danışma Kurulu’nun dün yaptığı ve soydaÅŸlarımızın haklı tepkisini yansıtan açıklamayı bütünüyle destekliyoruz” denildi.
Lozan Barış AntlaÅŸması 40’ıncı maddesinin, Batı Trakya’daki Türk azınlığa kendi dini, eÄŸitim ve hayır, sosyal kuruluÅŸlarını kurma, idare etme ve kontrol etme hakkı tanıdığı aktarılan açıklamada ÅŸunlar kaydedildi: “Yunanistan’ın ahdi yükümlülükleri hilafına bu hakkı ihlal etmesi, geçmiÅŸte AİHM kararlarıyla da tescil edilmiÅŸtir. Yunanistan’ın BTTA’ya müftülerini seçme, müftülüklerini yönetme ve yapılandırma konusunda gereken desteÄŸi ve kolaylığı saÄŸlaması gerekirken, müftülükleri, BTTA’nın iradesi hilafına tamamen kendi yönetimi altına almaya çalışması kabul edilemez bir durumdur. Bu yasal düzenlemeyle Yunanistan, soydaÅŸlarımızın uluslararası anlaÅŸmalarla güvence altına alınmış dini alandaki hak ve özgürlüklerini ihlal etmeyi sürdürerek, müftülük kurumunu Yunan devletinin kontrolünde bir yapıya dönüştürmeye çalışmaktadır. Türkiye, ülkesindeki gayrimüslim azınlıkların dini kurumlarının iÅŸleyiÅŸine ve liderlerinin seçilmesine bu tür baskıcı yasalarla ve uygulamalarla müdahale etmemektedir. Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye, Lozan Barış AntlaÅŸması ve diÄŸer ilgili anlaÅŸmalardan kaynaklanan ahdi yükümlülüklerini yerine getirmeye ve BTTA’ya yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz. Åžimdiye kadar olduÄŸu gibi, bundan sonra da soydaÅŸlarımızın hak ve özgürlüklerinin yakın takipçisi olmaya devam edeceÄŸiz.”Â