A3 Haber

YAŞ kararları: Güler’in görev süresi uzatıldı, Özbal ve Küçükakyüz emekli edildi

YAŞ kararları: Güler’in görev süresi uzatıldı, Özbal ve Küçükakyüz emekli edildi

YAŞ kararları: Güler’in görev süresi uzatıldı, Özbal ve Küçükakyüz emekli edildi
Ağustos 04
15:05 2022

Basına kapalı gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararlar açıkladı. Yapılan kararname değişikliğiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresinin bir yıl uzatıldığını belirtildi. 38 general ve amiral ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, emeklilik ve atamaların karara bağlanacağı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi. Beştepe’de basına kapalı toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararları basın toplantısında açıkladı. Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresinin bir yıl uzatıldığını belirtti. Güler, 1990 yılından sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu. Böylelikle 32 yıl sonra bir ilke imza atılmış oldu.

Yüksek Askeri Şura’da ayrıca, 30 Ağustos 2022’den geçerli olmak üzere 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 38 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle emekli edildi.

Kalın’ın açıklamaları şu şekilde:

  • “16 general amiral ve amiral üst rütbeye yükselmiştir. 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. 38 general ve amiral kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edilmiştir.
  • Orgeneral Yaşar Güler’in yaş haddi ve görev süresi bir yıl uzatıldı.
  • Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle sevk edildiklerinden Donanma Komutanı Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Atilla Gülhan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır.”

Listenin tamamı Cumhurbaşkanlığı web sitesinde yayınlanacak.

Cumhurbaşkanı birer yıllık sürelerle uzatabilecek

Böylece söz konusu kararnamenin 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasının yeni hali şöyle oldu:

  • “Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi dört yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir.”

7415 sayılı kanunla da değişiklik yapılmıştı

AKP’nin sunduğu ve TBMM’de 30 Haziran 2022 tarihinde kabul edilen kanun değişikliği ile de 67 olan yaş haddi 72’ye çıkarılmıştı. 7415 sayılı Kanun ile Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine “Genelkurmay Başkanının yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilir” cümlesi eklenmişti.

Bugünkü değişiklikle birlikte Org. Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanlığı’na bir yıl daha devam etmesinin önünde mevzuat engeli kalmamış oldu.

Toplantı öncesi Anıtkabir ziyareti

Erdoğan ve YAŞ üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir’e geldi. Anıtkabir’e ziyarette bulunan olan Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı mozoleye çelenk bıraktı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER