A3 Haber

Eski YÖK Başkanı’ndan çarpıcı iddia: Soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandı

Eski YÖK Başkanı’ndan çarpıcı iddia: Soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandı

Eski YÖK Başkanı’ndan çarpıcı iddia: Soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandı
Ağustos 06
10:02 2022

Eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Halk TV canlı yayınına bağlanarak KPSS skandalına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. “Size kısaca yolsuzluklar tarihinden bahsedeyim” diyen Özcan, 2014’teki yolsuzluğa ilişkin “Soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandı” iddiasında bulundu.

2022 Kamu Personel Seçme Sınavı’nda(KPSS) sorularının bir kısmının Yediiklim Yayınevi’nin sınav öncesindeki deneme sınavlarının aynı olması üzerine başlatılan soruşturma devam ederken, skandalla ilgili atılan iddialara bir yenisi eklendi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) eski başkanı Yusuf Ziya Özcan, soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandığını öne sürdü.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Seda Selek ile Perdenin Önü Arkası programına bağlanan eski YÖK Başkanı Özcan, KPSS skandalı hakkında açıklamalarda bulundu.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın “Bugünkü sınav usulsüzlüğüne karşı nasıl bir tablo var, nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna Özcan, şu yanıtı verdi:

  • Türkiye’nin genel durumu zaten herkes tarafından biliniyor. Çok huzurlu rahat günler geçirmiyoruz. Onun üzerine de böyle bir şeyin gelmesi çok yıkıcı oldu diye düşünüyorum.
  • Sonunda ya eskiden olduğu gibi bir cemaat meselesi çıkacak, kendi yandaşlarını bundan faydalandırmak isteyecekler ya da altta parasal bir şey çıkacak. Yani bunların para karşılığında birilerine satıldığını da düşünmüyor değilim. Ama Devlet Denetleme Kurumu bize bilgi vermediği sürece gerçekleri konuşmuyoruz sadece teori kuruyoruz. Kesinlikle aydınlatılması gerek.

“Size yolsuzluklar tarihi anlatayım”

  • Ben size çok kısa bir yolsuzluklar tarihi anlatayım. Önceleri bu işler özellikle doğu illerinde ve bazı batı illerinde, hocanın kapıyı kapatması, ÖSYM’den gelen danışmanların dışarıya çıkarılması, hocanın soruyu çözüp çocuklara yazdırması şeklinde olurdu. Sonra işler biraz daha sofistikeleşti, çalma işini yapan gruplar güçlendi ve farklı mekanizmalar kullanmaya başladılar. İçeriden birkaç kişiyi kendilerine çekip onlardan bilgi almaya başladılar.
  • Daha sonra daha da sofistikeleşti. İnsanları bıraktılar, o soruların hazırladığı ana bilgisayara bir bağlantı kurarak soruları alma yoluna gittiler ki orada kimsenin suçu yoktu, hiç kimseye hırsız diyemezsiniz. Kabloyu bağlayanın haricinde. 2014 olayında olduğu gibi. Daha sonra da artık ÖSYM’den soru çalınmıyor, ÖSYM soru çalıyor.
  • O kablo bağlandıktan sonra bütün sınavlarda yapıldı bu. KPSS olsun, YKS’ler ile ilgili sınavlar olsun, kurumların sınavları olsun. Bunlar kesin şeyler değil. Gözünüzde canlansın diye söylüyorum. Kablo bağlandı olayından yüzde yüz emin değilim, bunlar benim duyduğum şeyler.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER