A3 Haber

Erdoğan: Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz

Erdoğan: Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz

Erdoğan: Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz
Ağustos 08
14:56 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nda açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı’ya “sırtını dönemeyeceğinin altını çizen” Erdoğan, “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz. Kudüs meselesindeki hassasiyetimizi, Türkiye’nin iki devletli çözüme verdiği önemi İsrail yönetimi ile en üst düzeyde paylaşıyoruz. Mescid-i Aksa’nın bizim kırmızı çizgimiz olduğunu ifade ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın satırbaşları şöyle:

  • Milletimizin güçlü desteği ve demokratik zeminde yürüttüğümüz kararlı mücadele sayesinde tüm saldırıları boşa çıkardık. Ülkemize hizmetler yatırımlar kazandırdık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerek Türkiye’ye bedel ödeten vesayetçi yaklaşımı rafa kaldırdık.
  • (Tahıl koridoru ile ilgili olarak) Bizim gibi barışı savunanlar kadar savaşın uzamasını isteyenler de vardı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen çabalarımızı sürdürerek tahıl koridoru mutabakatının hayata geçirilmesini temin ettik.
  • Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz. Kudüs meselesindeki hassasiyetimizi, Türkiye’nin iki devletli çözüme verdiği önemi İsrail yönetimi ile en üst düzeyde paylaşıyoruz. Mescid-i Aksa’nın bizim kırmızı çizgimiz olduğunu ifade ediyoruz.
  • (Sınır güvenliği) Bugüne kadar yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir tasarruf ya da işlem yapılmasına izin vermedik bundan sonra da vermeyeceğiz. İnsanlarımıza yönelik terör tehditlerini ortadan kaldırmaya muktedir olduğumuz tüm dünya biliyor.
  • Türkiye ne doğuya ne batıya sırtını dönemez. Doğuyla da batıyla da ilişkilerimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Ancak Türkiye’nin güvenliğine kasteden terör örgütlerine on binlerce tır dolusu silah vermenin ilişkilerle bağdaşmadığı ortadadır.
  • Hiçbir NATO ülkesinin Türk adaletinden kaçan FETÖcü alçaklar ve PKK’lı teröristler için güvenli liman olmaması gerekir. Finlandiya ve İsveç’le ilgili tutumumuzu koruyoruz.
  • Dernekler ve camiler üzerinde giderek yoğunlaşan baskıları etkisiz hale getirmenin çaresine hepimiz bakmalıyız. 2023 seçimleri öncesinde büyükelçilerimizin mesuliyetleri de artmaktadır. Bu seçimlerin suhunetle ülkemize, milletimize, demokrasimize yakışır şekilde düzenlenmesinde sizlere çok önemli görevler düşüyor.

Ülkemize önemli yatırımlar kazandırdık

  • Kendini milletten üstün gören elitist zihniyetin engellemelerine maruz kaldık. Birçok karanlık odakla karşılaştık, mücadele ettik. Devletin içine çöreklenmiş yapılarla mücadele ettik. Hamd olsun bütün saldırıları boşa çıkardık. Vatanperver bürokratlarımızın da sayesinde ülkemize önemli yatırımlar kazandırdık.

Rusya-Ukrayna mesajı

  1. Rusya-Ukrayna savaşında ilk günden itibaren bu hususa dikkat çektik. Her iki tarafla yaptığımız görüşmede bu sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğinin altını çizdik. Elbette bizim gibi barışı savunanlar kadar, savaşın uzamasını isteyenler de vardı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen çabalarımızı sürdürerek tahıl koridorunun oluşmasını sağladık. Şimdiye kadar ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadan bu mutabakatı sürdürmeyi başardık.

Karabağ yeniden özgürlüğüne kavuştu

  • Azerbaycanlı kardeşlerimiz yıllarca hem işgalin hem kayıplarının acısını yaşamak zorunda kaldı. 44 gün süren destansı mücadele sonrası Karabağ yeniden özgürlüğüne kavuştu. Radikal Ermeni çevrelerin saldırılarına rağmen Kafkasya’da kalıcı barış yolunda önemli adımlar attık.

Tahıl koridoru açıklaması

  • Türkiye son asrın en büyük sağlık krizini başarıyla yürüten güçlü ülkelerden biri oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek ülkemize ekonomik, siyasi ve diplomatik bedel ödeten vesayetçi anlayışı rafa kaldırdık.
  • Rusya Ukrayna savaşında sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdik. Tahıl koridoru mutabakatının hayata geçirilmesini sağladık. Şimdiye kadar ciddi bir sıkıntı olmadan bu mutabakatı sürdürdük.

“BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz”

  • Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden daha güçlü hale getiriyoruz. İsrail ile ilişkilerimizi Filistinli kardeşlerimizin haklarını savunmak için de kullanıyoruz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın kırmızı çizgimiz olduğunu açıkça belirtiyoruz. Çocukların daha kundaktaki bebekleri öldürmenin hiçbir bahanesi olamaz. Türkiye Filistin halkının ve Gazzeli kardeşlerinin yanındadır.

Bölücü terör örgütünün belini kırdık

  • Bizi hayalcilikle suçlayanlar, bu tarihi keşifle birlikte rezil oldu. Yarın 4. sondaj gemimizi Mersin Limanı’ndan uğurlayacağız. Ülkemize insanlarımıza yönelik terör tehditlerini ortadan kaldırmaya muktedir olduğumuzu tüm dünya biliyor. Bölgemizin geleceğinde terörün yeri olmadığını tüm dünyaya gösterdik. Bölücü terör örgütünün belini kırdık.
  • Katil sürülerini tamamen bölgeden atana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir. Suriye’de terör örgütünün yuvalandığı son bölgeleri de temizleyerek, bu güvenlik kuşağının halkalarını inşallah yakında birleştireceğiz.

Türkiye ne doğuya ne batıya sırtını dönemez

  • Türkiye ne doğuya ne batıya sırtını dönemez. Doğuyla da batıyla da ilişkilerimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Ancak Türkiye’nin güvenliğine kasteden terör örgütlerine on binlerce tır dolusu silah vermenin ilişkilerle bağdaşmadığı ortadadır

Finlandiya ve İsveç mesajı

  • FETÖ elebaşının hala serbestçe dolaşmasını kabul etmiyoruz. Meclis’i bombalayanların yeri sokaklar değil, hapishanelerdir. Bu tavrımızı Madrid’teki son NATO zirvesinde bir kez daha ortaya koyduk. PKK’lıların sokaklarında cirit attığı devletlerin üyelikleri NATO’nun temsil ettiği değerlere zarar verecektir. Finlandiya ve İsveç’le ilgili net ve kararlı tutumumuzu koruyoruz. Bize verdikleri sözleri tutmazlarsa bu iki ülkenin üyeliğine onay vermeyeceğiz
  • Dernekler ve camiler üzerinde giderek yoğunlaşan baskıları etkisiz hale getirmenin çaresine hepimiz bakmalıyız. 2023 seçimleri öncesinde büyükelçilerimizin mesuliyetleri de artmaktadır. Bu seçimlerin suhunetle ülkemize, milletimize, demokrasimize yakışır şekilde düzenlenmesinde sizlere çok önemli görevler düşüyor.
  • 2023’ü ülkemiz ve yurtdışında demokrasi şölenine çevireceğimize inanıyorum.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER