A3 Haber

Telefondaki Casus Yazılımı Bulma İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Telefondaki Casus Yazılımı Bulma İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Telefondaki Casus Yazılımı Bulma İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ağustos 08
21:53 2022

Telefonda casus yazılımı bulma işlemine dair bilmeniz gerekenler nelerdir? Cihazınızda bir takip cihazı olup olmadığını anlamak için izlemeniz gereken adımları derledik. Eğer telefonunuzda bir takip uygulaması olduğundan şüpheleniyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Casus yazılımlar telefonun konum hizmetini kullanarak takip bilgisi sunar ve telefonunuza gizlenir.

Casus Yazılım Nedir?

Casus yazılımlar kişinin bilgisi dışında cihaz aktiviteleri üzerinde bilgi sağlayan yazılımlardır. Akıllı telefonlarda yapılan eylemleri kaydeden bu tür yazılımlar, yazılımı kuran kişiye mesajlar, aramalar ve diğer etkileşimler üzerinde bilgi vermektedir. Bu tür yazılımlar cihaz sahibinin tespit edememesi için cihaza saklanır. Dolayısıyla telefona yerleşen bir telefon hackleme uygulamasını bulmak oldukça zordur. Birçok kişi telefonda casus yazılım var mı nasıl anlarım sorusunu sorsa da bu uygulamaları tespit etmek birtakım adımlar gerektirir.

Eş zamanlı takip hizmeti sunan bu uygulamalar çoğunlukla ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Çocuklarının sanal ortamda güvenliğini korumak isteyen anne babalar casus uygulamalara başvurarak dijital aktiviteleri gözetim altına alır. Akıllı telefona gizlenen bu tür uygulamalar mesaj takibi, arama kayıtları ve sosyal medya eylemlerini kaydeder. Fakat kişinin bazı casus yazılımlarını çeşitli belirtilere dikkat ederek tespit etmesi de mümkündür.

Takip Edildiğimi Nasıl Anlarım?

Akıllı telefonunuzda istemeyeceğiniz bir takip programı bulunuyor olabilir. Böyle bir durumda casus yazılımın özelliklerine dayalı olarak telefonunuzda yapacağınız eylemler kaydedilme riski taşır. Bu noktada arama ve mesajlaşmalarınız takip ediliyor olabilir. Eğer telefonumda casus yazılım olup olmadığını nasıl anlarım diye merak ediyorsanız aşağıdaki belirtilere dikkat etmeniz gerekir.

mSpy piyasadaki emsallerine göre çok daha üstün bir performans sunar. Başarılı takip uygulaması özellikle tespit edilme ihtimalini neredeyse sıfıra indirmektedir. Vadettiği onlarca etkili özelliğin yanı sıra yukarıdaki belirtileri göstermeyen mSpy, arka planda sessizce çalışarak telefondaki gizliliğini başarıyla korumaktadır.

Telefonun casus yazılımıyla tehdit altında olduğu şu maddelerden anlaşılabilir:

  • Beklenmedik Bildirimler: İşlevsel bir takip ya da casus uygulaması çeşitli bildirimler gönderebilir. Bu noktada bildirim ve alarmların hangi programdan gösterildiğine özen göstermelisiniz. Eğer herhangi bir mesajlaşma esnasında çeşitli bildirimler ortaya çıkıyorsa bu telefonunuzun takip edildiğini gösteriyor olabilir.
  • Hızlı Şarj Tüketimi: Takip uygulamaları sürekli olarak işleme devam eder. Arka planda durmadan çalışarak dijital aktivitelerinizi kaydeden yazılımlar cihazınızın işlemcisine yük bindirmektedir. Böylece işlemci üzerinde belli bir hacim kaplayan uygulamalar şarjın daha hızlı bitmesine neden olur.
  • Aşırı Isınma: Telefonunuzun günlük eylemlerde normalin üstünde ısınması da bir takip cihazı ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Bu durum çeşitli batarya problemlerinden oluşabileceği gibi casus yazılım varlığına dair bir belirti de olabilir.
  • Tanınmayan İkonlar: Telefonunuzun navigasyon ve bildirim sekmesinde oluşan bazı ikonlar casus yazılıma ait olabilir. Eğer aşina olmadığınız ikonlar ile karşılaşıyorsanız uygulamayı kaldırmayı deneyebilirsiniz. Ana ekranda ya da bildirim kısmındaki sembol ve simgelerin hangi programa ait olduğuna dikkat edin.

Eğer telefonda casus yazılım olup olmadığı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız bu belirtilere odaklanmanızda fayda vardır. Yukarıdaki belirtiler tespit edilmesi kolay casus yazılımları ortaya çıkarma önemli bir rol oynamaktadır.

Telefondaki Casus Yazılımı Kendim Silebilir Miyim?

Eğer telefonunuzda bir takip yazılımı olduğundan şüphe ediyorsanız uygulamayı tespit edip kaldırabileceğinizi unutmayın. Bunun için günlük kullanım esnasında daha dikkatli olmanızda fayda vardır. Takip ve dijital aktivite kaydı programlarını silmek için herhangi bir uzman desteğine ihtiyacınız yoktur. Telefondaki casus yazılımı bulma işlemini yukarıdaki belirtileri dikkate alarak tamamlayabilirsiniz. Cihazınızda daha önce deneyim etmediğiniz problemler yaşamaya başladıysanız derin bir temizlik yaparak programı silebilirsiniz.

Cihaz hafızasında derin temizlik yapmak istenmeyen uygulamaların bulunmasında kritik bir öneme sahiptir. Telefonunuzun dosya yöneticisi üzerinden derin bir temizlik yapabilir ve hangi uygulamaların yüklendiğini görebilirsiniz. Casus yazılımlar derin temizlik işlemlerinden sonra ortaya çıkmaktadır. Birçok program bu tür temizlik işlemlerinden kaçabilecek kadar etkili değildir. Aşina olmadığınız uygulama logoları ve daha önce görmediğiniz bir uygulama adı casus yazılıma ait olabilir.

Sonuç

Cihazlardaki takip ve casus programlarına dair bilmeniz gerekenleri listeledik. Telefondaki casus uygulamalarını ve takip programlarını bulup kaldırmanız için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Diğer taraftan mSpy uygulaması ise tür uygulamalar arasında yer alan tespit edilmesi en zor yazılımların başında gelmektedir. Onlarca farklı özelliğine akıllı telefonda bulması pek zor olan mSpy, çocukların dijital eylemlerini onların haberi olmadan izlemek isteyenler için ideal bir uygulamadır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER