A3 Haber

İş cinayetleri raporu: Temmuz’da en az 169 işçi çalışırken öldü!

İş cinayetleri raporu: Temmuz’da en az 169 işçi çalışırken öldü!

İş cinayetleri raporu: Temmuz’da en az 169 işçi çalışırken öldü!
Ağustos 09
11:57 2022

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin her ay yayımladığı rapora göre Temmuz’da en az 169 işçi çalışırken aramızdan ayrıldı. 2022’nin ilk yedi ayında da en az bin 14 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

A3 Haber Merkezi | İSİG Meclisi’nin ulusal basından, işçilerin mesai arkadaşları ve ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimlerinden, sendikalar ve yerel basından derlediği bilgilere göre Temmuz’da en az 169 işçi çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2022’nin ilk yedi ayında da en az 1014 işçi öldü.

Tamamına BURADAN ulaşabileceğiniz raporun satır başları şöyle:

  • Temmuz ayında tarım, orman işkolunda 55 iş cinayeti meydana geldi. Böylece bu yıl işkolundaki ölümler 199’a ulaştı. Özellikle mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları bölgelere ya da tarlaya yolculuğu sırasında uygun olmayan ulaşım araçlarının kullanılması, eskiyen traktörler, işçilerin barınma-dinlenme-temizlik alanlarının yetersizliği, son dönemde kene ısırmaları vb. ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.
  • İnşaatlardaki ölümler de devam ediyor. Temmuz ayında 28, bu yıl ise şu ana kadar 192 inşaat işçisi arkadaşımızı kaybettik. (Ki bu sayıya yapı işlerinde çalışan ancak ana işverenden dolayı başka işkollarına kaydettiğimiz ölümler dahil değil). Dış cephe iskele, çatı, asansör boşluğu vb. yüksekten düşmeler ölümlerin yarıdan fazlasını oluştururken diğer iki temel neden ise ezilme/göçük ile elektrik çarpmaları.
  • En çok işçi ölümünün meydana geldiği üçüncü işkolu ise taşımacılık. Yoğun çalışma, mobbing, uzun çalışma saatleri, uygun olmayan yollar ve araçlar, beslenme ve uyku düzensizliği vb. sorunlar iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Ölümlerin yüzde 75’ini trafik kazaları oluştururken diğer önemli bir neden ise çalışma koşullarına bağlı kalp krizleri.
  • Konaklama işkoluna ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Türkiye’de turizm sezonunun açılması ile birlikte işçilerin uzun çalışma, düşük ücret vb. sorunlar dolayısıyla oluşan sağlık sorunları önemli bir gerçeklik. Diğer yandan ana işverenlerden dolayı moto kurye ölümlerini de bu işkoluna kaydediyoruz. Şu ana kadar en az 18 moto kurye ölümünü kayıt altına aldık.
  • Sanayi işkollarına baktığımızda (taşımacılığa ayrıca değinmiştik) ölümlerin yüzde 25’i metal, madencilik, enerji, tersane/gemi, kimya, tekstil… işkollarında meydana geldi. Özellikle sendikasızlaştırmanın sonuçlarının ortaya çıktığı ve genç işçi ölümlerinin yoğunlaştığını gözlemliyoruz.
  • Temmuz ayı ile birlikte okulların kapanması ve çocukların özellikle tarım işkolunda çalışmaya başlamasıyla (ücretsiz aile emeği ve mevsimlik işçilik) birlikte çalışan çocuk ölümlerinin artışına tanık oluyoruz. İlk altı ayda çalışırken ölen çocuk sayısı 24 iken sadece Temmuz ayında bu sayı 15. Ölen çocukların 1/3’ü de 14 yaş ve altında.
  • İlk yedi ayda 55 mülteci/göçmen işçi ölümü kayıt altına alabildik. Tabi göçmen iş cinayetlerini tespit edebilmek bir hayli güç. Örneğin geçen hafta AA’da çıkan bir haberde “İstanbul Esenyurt’ta çalıştığı tekstil atölyesinde kumaş sıkıştırma makinesine kolunu kaptıran yabancı uyruklu işçi hayatını kaybetti” haberi yer aldı. Haberde yer verilen “yabancı uyruklu” ifadesi ayrı bir tartışma konusu, mülteci/göçmen işçiler konulu bir rapor çıkarınca bu konuya yer vereceğiz. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucu ölen işçiye dair sadece Afrikalı olduğu bilgisine ulaşabildik. İstanbul’da iş cinayetinde ölen işçiye dair ulaşabildiğimiz bilgi bu ise durumu siz düşünün!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER