A3 Haber

Merkez Bankası duyurdu: Yıllıklandırılmış cari açık 15 ayın zirvesinde!

Merkez Bankası duyurdu: Yıllıklandırılmış cari açık 15 ayın zirvesinde!

Merkez Bankası duyurdu: Yıllıklandırılmış cari açık 15 ayın zirvesinde!
Ağustos 11
10:10 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı verilere göre Haziran ayında da cari dengede 3.46 milyar dolar açık kaydedildi. Böylelikle cari açık serisi sekiz aya çıktı. Haziran ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 32.7 milyar dolar oldu. Böylelikle yıllıklandırılmış cari açıkta 15 ayın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 269 milyon dolar artarak 3 milyar 458 milyon dolar olarak gerçekleşti.

12 aylık aylık cari işlemler açığı ise 32 milyar 667 milyon dolara çıktı.

Artan enerji fiyatlarının ticaret açığında sert büyümeye yol açmasıyla Haziran ayında cari açığın 3.4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyordu.

Haziran ayında kaydedilen açıkla birlikte cari açık serisi sekizinci aya çıkmış oldu. Son olarak 2021’in Ekim ayında 3.2 milyar dolarlık fazla verilmişti.

TCMB verilerine göre yıllıklandırılmış cari açıkta da yükseliş ivmesi sürdü. Buna göre Haziran ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 32,7 milyar dolar oldu. Böylelikle yıllıklandırılmış cari açıkta 15 ayın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Haziran’da turizmi de içeren hizmetler dengesi kaynaklı 4.02 milyar dolarlık giriş olmasına rağmen, 6.43 milyar dolarlık dış ticaret açığı izlendi.

Altın ve enerji hariç cari denge ise Haziran’da 4.29 milyar dolarlık fazla verdi.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER