A3 Haber

BM Genel Sekreteri Guterres İstanbul’da: Hulusi Akar ile ortak basın toplantısında hangi mesajlar verildi?

BM Genel Sekreteri Guterres İstanbul’da: Hulusi Akar ile ortak basın toplantısında hangi mesajlar verildi?

BM Genel Sekreteri Guterres İstanbul’da: Hulusi Akar ile ortak basın toplantısında hangi mesajlar verildi?
Ağustos 20
17:54 2022

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ortak açıklama yaptı. Akar, “Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bunun giderek artacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Türkiye ziyaretinde ilk durağı İstanbul Zeytinburnu’ndaki Zeyport Limanı oldu.  Guterres daha sonra Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ortak basın açıklaması yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını koordine eden bu Merkez, faaliyetlerine planlandığı şekilde devam etmektedir.
  • Şu anda hali hazırda Türkiye’den 14, Rusya’dan 22, Ukrayna’dan 12 ve Birleşmiş Milletlerden 23 temsilci olmak üzere, toplam 71 kişi görev yapmaktadır. Önemli bir hususta sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.
  • Müşterek Koordinasyon Merkezi tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak yürütmektedir.
  • 1 Ağustos’tan bu yana toplam 51 gemi, tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken, bunların 27’si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir.
  • Özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağladığına, sağlayacağına inanıyoruz. Şu ana kadar merkez, faaliyetlerini başarıyla yerine getirmiştir. Büyük bir uyum içerisinde çalışan Merkez’in bundan sonra da planlandığı şekilde faaliyetlerine devam edeceğine inanıyoruz. 

Guterres de şunları söyledi:

  • 650 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri şimdiden dünya çapındaki pazarlara doğru yola çıktı. Ukrayna, Rus, Türk ve Birleşmiş Milletler ekiplerinin Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışlarında Karadeniz’den geçen gemilerde ortak incelemeler yaptığı Marmara Denizi’nden yeni döndüm. Buğdayın geminin ambarını doldurmasını izlerken çok duygulandım. Bu, dünyadaki pek çok kişi için umut yüklemesiydi.
  • Ukrayna ve Rusya’dan daha fazla gıda ve gübre almak, emtia piyasalarını daha da sakinleştirmek ve tüketiciler için fiyatları düşürmek için çok önemli. Çok daha uzun bir sürecin başlangıcındayız, ancak bu kritik anlaşmanın potansiyelini dünya için zaten gösterdiniz.Bu nedenle, bu girişimlerde yer alan herkese bir tebrik mesajı ve hayat kurtaran bu hayati çalışmanın devam etmesi için bir rica ile buradayım.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER