Site icon A3 Haber

Yeni kurala süreli istisna: İkinci el otomobil satışlarında denetim nasıl uygulanacak?

Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül’den itibaren ilk tescili yapılmış ve üstünden altı ay ve 6 bin kilometre geçmemiş otomobillerin satışını gerçekleştirenlere idari para cezası uygulanacağını duyurdu. Düzenleme kapsamında noterler ile ilan siteleri üzerinden ve doğrudan iş yerlerinde denetimler yapılacak. Düzenlemenin tek istisnasını, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022’den önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının bu kişiler tarafından 15 Eylül 2022’ye kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satışı oluşturuyor.

Bakanlıktan, 16 Ağustos’ta yapılan ikinci el araç satışına ilişkin düzenlemenin uygulama esaslarına ilişkin yapılan açıklamada, “Ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı, ancak ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek ve bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacaktır. Bu kuralın tek istisnasını, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının bu kişiler tarafından 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satışı oluşturmaktadır” denildi.

“15 Eylül’den itibaren denetimlere ağırlık verilecek”

Düzenlemenin uygulanmasını temin etmek üzere 15 Eylül 2022’den itibaren denetimlere ağırlık verileceği belirtilerek, şöyle devam edildi:

“İlan siteleri takip edilecek”

Taşıt satış verilerinin, Türkiye Noterler Birliği tarafından günlük olarak Ticaret Bakanlığı’nın bilgi sistemlerine aktarılarak takip ve kontrol edildiği belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

Exit mobile version