A3 Haber

Dolar 18.20 TL’yi gördü: Yılın zirvesinde…

Dolar 18.20 TL’yi gördü: Yılın zirvesinde…

Dolar 18.20 TL’yi gördü: Yılın zirvesinde…
Ağustos 26
10:44 2022

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell’ın bugün Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya odaklanırken, dolar 18.20 TL ile yılın zirvesi gördü. Böylece 20 Aralık 2021’de 18.30 TL ile ulaştığı zirveye sadece 10 kuruş kaldı.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın bugün Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda saat 17:00’de yapacağı konuşma öncesi, ABD ile Çin’in New York Borsası’na kote şirketlerin denetimi konusunda anlaşmaya yakın olduğu haberleriyle dalgalı bir seyir izleniyor. Piyasalar, Powell’ın konuşmasında enflasyonu düşürme taahhüdünü yinelemesini ve agresif bir sıkılaşma mesajı vermesini bekliyor. Satır aralarında verilecek mesajların tonun fiyatlamalara yön verecek. Uzmanlara göre, Powell’ın enflasyonla “ne pahasına olursa olsun” mücadele edileceğini söylemesi durumunda dolarda yeni yükselişler gelebilir.

Dolar 18.20’yle yılın zirvesinde

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’ten 13’e indirmesinden bu yana 18 TL’nin üzerindeki seviyesini koruyan dolar bugün 18.20 TL ile bu yılın zirvesini gördü. Böylece 20 Aralık 2021’de 18.30 TL ile ulaştığı zirveye sadece 10 kuruş kaldı.

Piyasalarda volatiliteyi artırması beklenen konuşma öncesi bazı Fed üyeleri de bankanın mesajlarındaki şahin tonu yükseltti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, banka olarak yükselen enflasyon karşısında çabuk hareket etmeleri gerektiğini, politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 3.75-4’e yükseltmeleri gerektiğini belirtti.

Bullard, CNBC’ye yaptığı açıklamada “Önden yüklemeli faiz artırımından yanayım. Faiz artışlarında geç kalmak yerine erken davranmayı tercih ederim. Şu an (fonlama maliyetinde) yüzde 2.33’teyiz. Bu yeterli değil” diye konuştu.

Bullard’dan önce Bloomberg TV’ye konuşan Kansas City Fed Başkanı Esther George da faizlerde bir süre yüzde 4’ün üstünde kalınması gerektiğini vurguladı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da faizlerin ekonomik aktiviteyi kısıtlayıcı seviyelere çıkması gerektiğini belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER