A3 Haber

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’ten NATO zirvesi: Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı sona erdi

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’ten NATO zirvesi: Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı sona erdi

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’ten NATO zirvesi: Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı sona erdi
Ağustos 26
18:29 2022

Türkiye, Finlandiya, İsveç Daimi Ortak Mekanizmasının ilk toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in, Türkiye’nin “milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı” Türkiye’ye tam destek verecekleri yönündeki taahhütlerini yineledikleri bildirildi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran’da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirildi.

Daimi Ortak Mekanizma’nın Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti. Heyette Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve Milli İstihbarat Teşkilatı‘ndan temsilciler yer aldı. İsveç heyetine Başbakanlık Devlet Sekreteri Oscar Stenström, Finlandiya heyetine Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara başkanlık etti; adalet, güvenlik ve istihbarat kurumlarından temsilciler hazır bulundu.

Çalışma esasları belirlendi

Görüşmelerde, Daimi Ortak Mekanizma’nın çalışma esasları belirlendi, Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesine yönelik gelişmeler gözden geçirildi, gelecek dönemde atılması gereken somut adımlar üzerinde duruldu.

Taahhütler yinelendi

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Finlandiya ve İsveç, Üçlü Muhtıra’da kayıtlı; “terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle tam dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri” yönündeki taahhütlerini yineledi.

Mekanizma kapsamında ele alınan konularda somut ilerleme kaydedilmesi için ilgili kurumlar arasında teknik düzeyde iş birliğinin yoğunlaştırılması konusunda mutabık kalındı.

Finlandiya: Türkiye ile derin fikir birliğine vardık

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara, Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in imzaladığı mutabakat kapsamında, Türkiye ile Finlandiya’nın derin fikir birliğine vardığını söyledi.

Salovaara, Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran’da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın düzenlenen ilk toplantısına ilişkin İsveç’in Dagens Nyheter gazetesine açıklama yaptı.

Anlaşmada belirtilen iş birliği mekanizmasının kurulması için çalışmalara başladıklarını belirten Salovaara, “Biz Türkiye ile derin bir fikir birliğine vardığımızı düşünüyoruz. Türkiye, Finlandiya’dan yeni iade taleplerinde bulunmadı. İsveç için bu konuda bir şey söyleyemem. Ana konumuz da bu değildi.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, yetkililer toplantının başkent Helsinki’de yapıldığını duyurmuştu. Daha sonra bu bilgiyi düzelten Finli yetkililer toplantının Vantaa kentinde yapıldığını, güvenlik nedeniyle daha önce böyle bir açıklama yapıldığını kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER