A3 Haber

Uzmanlar uyardı: Kalıcı oje uygulamasında cilt kanseri riski

Uzmanlar uyardı: Kalıcı oje uygulamasında cilt kanseri riski

Uzmanlar uyardı: Kalıcı oje uygulamasında cilt kanseri riski
Ağustos 27
10:27 2022

Kalıcı ojeli tırnaklar moda oldu ama uzmanlar enfeksiyondan egzamaya, hormonal bozukluktan cilt kanserine kadar pek çok risk için uyarı yaptı.

Uzun, sivri hatta tasarım şeklinde kalıcı ojeli tırnaklar moda oldu ama bu uzmanlar enfeksiyondan egzamaya, hormonal bozukluktan cilt kanserine kadar pek çok risk için uyarı yaptı.

Hürriyet’ten Buse Özel’e konuşan Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Rektör Danışmanı Prof. Zekayi Kutlubay , “Özellikle merdiven altı ya da pazarda satılan ojelere dikkat etmek gerekiyor. Bunlar Tırnak yapısının bozulmasına neden oluyor. Tırnak yapısı bozulduğunda da mantar ya da bakteri çok kolay tırnağa yerleşebiliyor. Bu ürünlerde kanserojen olduğu düşünülen ya da hormon bozucu maddeler çok uzun yıllar maruz kalındığında tehlikeli olabiliyor” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Emre Araz da şunları anlattı:

  • “Manikür sonrası tırnak cilaları çok fazla kullanılıyor. Bu cilalar 1920’li yıllarda otomobil endüstrisinde lake tekniği geliştirildikten sonra kozmetik olarak kullanılmıştır. Tırnak cilasının daha esnek olması ve kolayca çatlamaması için resin toluen sulfonamid formaldehit (TSFR), akrilat isimli kimyasallar kullanılmaktadır. Bu kimyasallara bağlı tırnaklarda hafif şişlik, kızarıklık ve tırnak dışında da göz kapağı, boyun ve dudak bölgesinde alerjik egzama ve hatta diş eti iltihabı bile gelişebilir. Eğer 4-6 hafta ömrü olan kalıcı ojeye karar verilirse bu uygulamada kullanılan UV lambaları da deri kanseri gelişimi açısından risk teşkil edebilir. Bu yüzden bu uygulamadan yarım saat önce 50 faktör güneşten koruyucu krem ya da parmaksız eldiven kullanılabilir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER