A3 Haber

Ege’de peş peşe depremler: İzmir ve çevre illerden hissedildi

Ege’de peş peşe depremler: İzmir ve çevre illerden hissedildi

Ege’de peş peşe depremler: İzmir ve çevre illerden hissedildi
Ağustos 31
13:22 2022

Ege Denizi’nde 4.7 ve 5.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Sarsıntı İzmir, Kuşadası ve Bodrum’da da hissedildi. Depremin derinliğinin 7.03 kilometre olduğu belirtildi. Akşam saat 17.02 sıralarında 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

AFAD’ın aktardığına göre, Ege Denizi’nde saat 12.56 sıralarında 4,7 şiddetinde deprem meydana geldi. İlk depremden yaklaşık 15 dakika sonra saat 13.10 civarı ise 5.1 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu. Ege Denizi’nde Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında saat 17.02’de 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem dolayısıyla vatandaşlar kısa süreli panik ve korku yaşadı. Deprem özellikle, Aydın’ın Kuşadası ilçesi, Muğla’nın Bodrum ilçesi ve İzmir’in Seferihisar Sığacık bölgelerinde de hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kuşadası ilçesi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz” dedi.

Tunç Soyer: Hasar yok, teyakkuzdayız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremin ardından sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

  • Ege Denizi’nde meydana gelen ve şehrimizde hissedilen 4.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlk tespitlerimize göre herhangi bir hasar yok. Olası tüm olumsuzluklar için teyakkuzdayız.
  • Bir kez daha sallandık. Ege Denizi’nde 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından Kuşadası açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğünde bir depremi daha yaşadık. Şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı almadık. Etkilenen herkese bir kez daha geçmiş olsun.

“2020 depreminin tetiklediği bir deprem olabilir”

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında 14 dakika arayla meydana gelen 4.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklama yaptı.

Prof.Sözbilir, “30 Ekim 2020 de Sisam Adası kuzeyindeki Sisam fayının kırılmasıyla oluşan 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra bölgede önemli bir stres birikimi olmuştu. Gümüldür Özdere ve Kuşadası tarafındaki faylar tetiklenmişti. Bugün peş peşe olan 4.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremler 30 Ekim 2020 depreminin tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Sisam Adası güneyinde ve Dilek Yarımadası’nın denizdeki devamında olan fay kırılıyor. Bu fayın en büyük deprem üretme potansiyeli 6.6 olarak biliniyor” dedi.

30 Ekim’de Sisam Adası’nı kuzeyden sınırlayan fayın kırıldığına dikkati çeken Prof. Sözbilir, “Şimdi ise adayı güneyden sınırlayan fay kırılmış oldu. Fakat bu fayın 6.6 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeli var” diye konuştu.

Naci Görür’den açıklama

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Yer Bilimci Prof. Naci Görür, yaşanan depremlerin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Görür, Anadolu Levhası üzerindeki Ege Bölgesi’nde gerilmelerin arttığını ve bunun da irili ufaklı depremlere neden olduğunu söyledi.

Görür’ün açıklaması şöyle:

  • “Kuşadası güneyinde 4 ve 5 mertebelerinde depremler oluyor. Aynı yerde oldukları için kimileri artçı olabilir. Helen yayı ile Plini-Strabo fay zonu etkileşimi sonucu Anadolu Levhası üzerindeki Ege bölgesinde gerilmeler artıyor ve bu da irili ufaklı depremlere neden oluyor.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER