A3 Haber

Akademisyene “Tayyip ve Emine Erdoğan’ı küçük düşürdün” cezası: AYM “hak ihlali” dedi

Akademisyene “Tayyip ve Emine Erdoğan’ı küçük düşürdün” cezası: AYM “hak ihlali” dedi

Akademisyene “Tayyip ve Emine Erdoğan’ı küçük düşürdün” cezası: AYM “hak ihlali” dedi
Eylül 01
14:16 2022

AYM, Selçuk Üniversitesinde görevli Dr. Hasan Mor’un derste “Cumhurbaşkanını ve eşini küçük düşürdüğü” iddiasıyla kınama cezasına çarptırılmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), derslerde siyasi konulara girdiği, devlet büyükleri aleyhinde konuşmalar yaptığı, Cumhurbaşkanı ve eşi hakkında küçük düşürücü ifadeler kullandığı ve sosyal medyada iftiralarda bulunduğu iddialarıyla ceza verilen akademisyen Hasan Mor’un itirazını haklı buldu. AYM, Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Mor’un ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek kendisine 13 bin 500 lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde milletlerarası hukuk dersine giren Dr. Hasan Mor, üç öğretim üyesi tarafından şikayet edildi. Üniversite yönetimi, Mor’un derslerde siyasi konulara girdiği, ders anlatmadığı, öğrencilerin vaktini boşa geçirdiği, devlet büyükleri aleyhinde konuşmalar yaptığı ve sosyal medyada iftiralarda bulunduğu iddialarıyla ilgili disiplin soruşturması başlattı.

Disiplin soruşturması sonunda kınama cezası verilen Hasan Mor, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

“İfade özgürlüğü ihlal edilmiştir”

Evrensel’in haberine göre AYM’nin Mor’un başvurusu sonucu verdiği kararın gerekçesinde “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar… Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir. Başvurucunun siyasi söylemlerinin dersin belirlenen usul ve esaslara uygun bir şekilde yürütülmesine ne şekilde bir aykırılık oluşturduğu somut olarak ortaya konulmamıştır. Başvuru konusu iddianın yukarıda anlatılan bağlamlarda Daire tarafından ayrıntılı şekilde incelemeye özen gösterildiğinin düşünülmesini sağlayacak herhangi bir unsur da tespit edilememiştir. Başvurunun bütün koşulları gözetildiğinde başvurucu hakkında kınama cezası verilmesi ile Anayasa’nın 26. maddesinde koruma altında olan ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin daha ağır basan bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediği gibi orantılı da olmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde milletlerarası hukuk dersine giren Dr. Hasan Mor, üç öğretim üyesi tarafından şikayet edilmişti. Üniversite yönetimi, Mor’un derslerde siyasi konulara girdiği, ders anlatmadığı, öğrencilerin vaktini boşa geçirdiği, devlet büyükleri aleyhinde konuşmalar yaptığı ve sosyal medyada iftiralarda bulunduğu iddialarıyla ilgili disiplin soruşturması başlatmıştı. Disiplin soruşturması sonunda kınama cezası verilen Hasan Mor, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER