A3 Haber

Bakanlık kararına rağmen geliyor: ”Mücadelemiz sürecek”

Bakanlık kararına rağmen geliyor: ”Mücadelemiz sürecek”

Bakanlık kararına rağmen geliyor: ”Mücadelemiz sürecek”
Eylül 01
18:50 2022

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, asbestli Sao Paulo gemisinin Türkiye’ye gelişinin durdurulmamasına ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra kentte bulunan siyasi parti, kurum ve sendika temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Kurumlar adına basın metnini TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir okudu. Geminin 1 buçuk yıldır yürütülen mücadeleye rağmen 4 Ağustos 2022 tarihinde Brezilya’dan yola çıktığını söyleyen Akdemir, bunun üzerine kentin her yerinde basın açıklamaları, mitingler ve imza kampanyaları yürüttüklerini kaydetti. Ayrıca gemiye verilen izne dair dava açtıklarını da anımsatan Akdemir, şöyle devam etti: “Mücadelemiz güçlenerek devam ederken 26 Ağustos’ta, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Bakanlığa sunulmaması nedeniyle, Nae Sao Paulo gemisi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edildiği, geminin Türkiye kara sularına girişine izin verilmeyeceği açıklandı. Yapılan açıklama, çevre ve halk sağlığına zararlı olan, bilim ve hukuk dışı işlere karşı yürütülen örgütlü mücadelenin sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak bu açıklama mücadele için nihai bir sonuç değil, ihtiyatla karşıladığımız bir karardır. Açıklamanın üzerinden 7 gün geçmiştir. İlgili ulusal uluslararası mevzuata aykırı olarak, eksik yanlış beyanlarla, Brezilya’daki mahkeme kararlarına ve yapılan açıklamaya rağmen, zehirli gemi yolculuğunu durdurmamış, hala yoluna devam etmektedir” dedi.

Mücadele Sürecek

İhracatçı şirket olan OCEANA Şirketine iznin askıya alındığı bilgisi verilerek, geminin yolculuğunun Basel Sözleşmesi’ne aykırı olduğu ve yasadışı hale geldiğini belirten Akdemir, “Brezilya’ya geri dönmesi gerektiği bildirilmiştir. Bu kararla uluslararası mevzuata göre de hukuksuz olduğu beyanı kesinleşen gemi için gereğinin yapılması ve geminin Brezilya’ya geri gönderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu, zehirli gemi hareketlerinin takibini sürdürmek, hukuki süreci takip etmek, uluslararası etkinlikleri genişletmek, uygun eylem ve etkinliklerin koordinasyonu sağlamak görevlerine devam etme kararı almıştır” dedi.

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER