A3 Haber

İngiltere’de seçim tamamlandı: Yeni başbakan Liz Truss oldu

İngiltere’de seçim tamamlandı: Yeni başbakan Liz Truss oldu

İngiltere’de seçim tamamlandı: Yeni başbakan Liz Truss oldu
Eylül 05
14:45 2022

İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifası ardından Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve dolayısıyla ülkenin yeni Başbakanı bugün belli oldu. Partiye 3 Temmuz 2022 ve öncesinde katılmış olanlar 2 Eylül’e kadar internet üzerinden veya posta yoluyla kullandıkları oylarla seçilen isim Liz Truss oldu.

Ülkede Johnson’ın istifası ardından “genel seçim” beklentisi yaşanmıştı ancak İngiltere’de, bir Başbakan istifa açıklaması yaptığında bu otomatik olarak bir genel seçim anlamına gelmiyor.

İngiltere’de genel seçimin, en geç Ocak 2025 tarihine kadar yapılması bekleniyor ama yeni başbakan Truss, bu tarihten önce seçim kararı alma yoluna gidebilir.

Truss’ın vaatleri:

  • Geçen yıl içerisinde artırılan sosyal sigorta primlerini yeniden düşürmeyi
  • 2023 yılında yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarılması planlanan kurumlar vergisi artışını iptal etmeyi
  • Enerji fiyatlarına “yeşil” projelere harcanması için eklenen vergiyi askıya almayı
  • Vergi kesintilerini Covid borçlarını daha uzun vadeye yayarak karşılamayı
  • Ülkenin farklı bölgelerinde serbest ticaret bölgeleri yaratmayı
  • Savunma bütçesi için belirlenen hedefi 2026 için yarım puan artırarak GSYİH’nın yüzde 2,5’u, 2030 için yüzde 3’üne çıkarmayı vadetti.

Truss’ın, 11 yıl boyunca ülkenin başbakanlığını yapan Muhafazakar Parti’nin eski lideri Margaret Thatcher’ın uyguladığı politikaları bugüne taşımak istediği biliniyor. Truss bu sebeple “Thatcher’ın kopyası olmakla” eleştiriliyor.

Türkiye’ye yönelik Ruanda çıkışı

Parti liderliği ve Başbakanlık yarışının başlarında Truss, çok tartışılan göçmenleri Ruanda’ya gönderme planına Türkiye’yi de katmak istediğini söylemişti. Truss, milletvekillerine eğer Başbakan olursa iki ülke arasında müzakerelere başlayacağını aktarmıştı. Truss’ın bu sözleri Türkiye’de çok konuşulmuş ve tepki çekmişti.

Liz Truss kimdir?

Eski Dışişleri Bakanı ve Muhafazakar Partinin yeni lideri Liz Truss,1975 Oxford doğumlu, evli ve iki çocuk annesi. 1983’de taşındıkları İskoçya’nın Paisley kentindeki okulunun tiyatro kolunun sahnelediği bir oyunda ülkenin o dönemdeki güçlü başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Margaret Thatcher’ı canlandırmıştı.

Truss, “Demir Leydi” olarak bilinen Margaret Thatcher’a gerek politik duruşu gerekse de tarzına öykünmesiyle de sık sık gündeme geliyordu. Muhafazakar Parti liderliği için yapılan ilk münazarada Truss’ın giydiği kıyafetle 1979’da Margaret Thatcher’ın kullandığı bir kıyafet arasındaki benzerlik dikkat çekmişti. Bu durum Truss’ın Thatcher’ı kopyaladığı yorumlarına neden olmuştu.

Johnson’ın istifasına giden süreç

İngiltere Başbakanı Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da Covid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı. Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlandı.

Her ne kadar kan kaybetse de Johnson, lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde 6 Haziran’da güven oylamasını 148’e karşı 211 oyla kazandı. Johnson’u istifaya götüren olaylar zincirindeki son halkayı ise Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher’a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, Pincher’a partide görev vermesi oldu.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan daha önce yapılan açıklamada, Johnson’ın Pincher’la ilgili taciz iddialarından “haberdar olmadığı” belirtilmesine rağmen sonrasında Johnson’ın 2019’da Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher’la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıktı.

Bunun ardından Johnson’un kabinesindeki beş bakan istifa etti. Baskılara daha fazla dayanamayan Johnson, 7 Temmuz’da iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini, yeni lider seçilene kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini açıkladı.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER