A3 Haber

Merkez Bankası 24 yılın zirvesine çıkan enflasyonu nasıl izah etti?

Merkez Bankası 24 yılın zirvesine çıkan enflasyonu nasıl izah etti?

Merkez Bankası 24 yılın zirvesine çıkan enflasyonu nasıl izah etti?
Eylül 06
11:32 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı.

TCMB, Ağustos ayına ilişkin fiyat değerlendirmesinde enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini belirtti.

Değerlendirmede temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseliş kaydettiği belirtilirken hizmet grubunda yıllık enflasyonun ulaştırmada gerilediği, diğer hizmetler ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı ifade edildi.

Gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde düşüş kaydettiğini söyleyen TCMB enflasyonun işlenmiş gıdada yükselmeye devam ettiğini vurguladı.

“Enerji enflasyonu gerileyen akaryakıt fiyatlarıyla düştü”

TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde enerji enflasyonunun, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak gerileyen akaryakıt fiyatlarıyla düşüş gösterdiği vurgulandı.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak üretici fiyatlarında aylık enflasyonun önceki aylara kıyasla yavaşladığı, yıllık enflasyonun bir miktar gerilediği ifade edildi.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek göstergelerinin aylık değişimlerinde yüksek seviyelerin korunduğu, yıllık enflasyonlarındaki artışın sürdüğü belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER