A3 Haber

Erdoğan’dan “tahıl koridoru” açıklaması: Putin haklı; tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor

Erdoğan’dan “tahıl koridoru” açıklaması: Putin haklı; tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor

Erdoğan’dan “tahıl koridoru” açıklaması: Putin haklı; tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor
Eylül 08
13:52 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan, Hırvatistan’da, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ile ortak basın toplantısında konuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in tahıl sevkiyatına ilişkin eleştirilerine yönelik konuşan Erdoğan, “Putin’in haklı olduğu bir konu var. Tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 900 milyon doları yakaladığını aktaran Erdoğan, Türkiye ve Hırvatistan arasında 3 anlaşma imzalandığını bildirdi. Açıklamlarının ardından basın mensuplarının Rusya Devlet Başkanı Vladimr Putin’in ‘tahıl sevkiyatı’ konusundaki açıklamalarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Sayın Putin’in haklı olduğu bir konu var. Tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor. Rusya’ya yaptırımlar sürerken, bu yaptırımlar karşısında, bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Sayın Putin’i rahatsız etmektedir” dedi.

Erdoğan’ın satır başları şöyle:

  • “Tahıl sevkiatında şu an itibarıyla Rusya tarafından henüz yok. Sayın Putin’in haklı olduğu bir konu var. Tahıl fakir değil, zengin ülkelere gidiyor. Gerçekten fakir olan ülkelere bu tahılı ulaştıralım. Şu anda Avrupa’da bu kışı nasıl geçireceğinin telaşı içerisinde. Rakamlar çok yüksek. Batı veya Avrupa ne yapacağının telaşı içerisinde. Atılacak adımlarla umarım bu badire atlanır.
  • Altı yıl aradan sonra Zagreb’de tekrar bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye – Hırvatistan bu yıl diplomatik ilişkilerinin 30. yıldönümünü kutluyor. Önceki yıllardaki Hırvatistan’daki depreme ilk koşan ülkelerden biri Türkiye olmuştur.
  • Hırvatistan ile ticaret hacmimiz salgın öncesi seviyeyi geride bıraktı ve 900 milyon doları yakaladı, çok daha ileriye taşımanın gayretindeyiz. Balkanlardaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Ülkelerimiz köklü tarihi kültürel bağlara sahip iki dost ve müttefiktir. Bugün burada 3 anlaşma imzalandı. Bir bölge ülkesi olarak Türkiye, Balkanlar’da yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemekte ve bu bağlamda gereken katkıları sürdürmektedir.
  • Cumhurbaşkanı olarak şunu gördüm, buraya gelen iş adamlarının çoğu Türkler oldu. Büyük şirketlerin sahipleri Türkiye’den geldi. Hem iktisadi hem de komşuluk ilişkilerine baktığımızda bunlar çok önemlidir. Biz bu konuları daha sık görüşmeliyiz. Daha çok diyalog lazım. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.”

Türkiye-Hırvatistan arasında üç anlaşma

Erdoğan’ın resmi ziyarette bulunduğu Hırvatistan’da, Türkiye ve Hırvatistan arasında üç anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Hırvatistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı arasında, Kamu Huzuru ve Düzeninin Sağlanmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Davor Bozinovic imza altına aldı.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Hırvatistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’na yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Davor Bozinovic imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Hırvatistan Cumhuriyeti Devlet Arşivi Arasında İşbirliği Protokolü’nün imzacıları Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Hırvatistan Devlet Arşivi Başkanı Dinko Cutura oldu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER