A3 Haber

Yargıtay’dan “Cennet Koyu” hakkında karar: Vali hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymadı

Yargıtay’dan “Cennet Koyu” hakkında karar: Vali hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymadı

Yargıtay’dan “Cennet Koyu” hakkında karar: Vali hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymadı
Eylül 11
13:48 2022

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Bodrum Cennet Koyu’nun hükümete yakın şirkete devredilmesine ilişkin Muğla Valisi hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymadı.

Yargıtay, Cennet Koyu ile ilgili vali hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymadı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğal güzelliğiyle ünlü Cennet Koyu’nu AKP iktidarına yakın Mehmet Cengiz’e devredilmesine ilişkin Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında yapılan suç duyurusunun işleme konulmamasına karar verdi.

Bodrum’a bağlı Gölköy Mahallesi’nde turistik Cennet Koyu’nda yaklaşık 678 bin metrekarelik Hazine arazisine, muhalefetin “beşli çete” olarak adlandırdığı hükümete yakın şirketlerden biri olan Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis, villa, rezidans ve marina projesine yurttaşlar ve siyasiler sert tepki göstermişti

CHP, İYİ Parti ve HDP söz konusu projeyi Meclis gündemine taşımış, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ise projenin sahibi Mehmet Cengiz, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da içinde olduğu 14 isim hakkında 18 Temmuz 2022 tarihinde Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İddiaları genel ve soyut buldu

Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre HKP’nin suç duyurusunu işleme alan Başsavcılık, Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkındaki dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda 31 Ağustos tarihinde Vali Orhan Tavlı hakkındaki dosyanın işleme konulmamasına karar verdi. Kararda şu ifadelere yer verildi: “Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın görevinin gereklerine aykırı hareket ederek söz konusu arazinin satın alınmasına ve bu arazide yapıldığı iddia edilen projelere engel olmamak suretiyle üzerine atılı suçları işlediği yolundaki iddianın soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı anlaşılmıştır.”

“Kamu görevlilerinin de suçlara iştirakleri söz konusudur”

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararını değerlendirdi. Çolak, yurttaşlar tarafından açılan davalarda Danıştay’ın koya yapılmak istenen proje hakkında iki kez iptal kararı verdiğini anımsattı.

Çolak, “Mahkeme kararlarına uyulmayarak 678 bin metrekarelik hazine arazisi 278 milyon TL’ye Mehmet Cengiz’e devredilmiştir. Böylelikle başta anayasa olmak üzere, Orman Kanunu, Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Kanunu’nun ilgili hükümleri ihlal edilmiştir. Kamu görevlilerinin de yasaları ve mahkeme kararlarını hiçe sayarak verdikleri idari izinlerle anılan suçlara iştirakleri söz konusudur” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in yıldırım hızıyla suç duyurusunun işleme konulmaması kararı verdiğini belirten Çolak, “Bekir Şahin, hiçbir araştırma ve inceleme yapmadan Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı kurtararak TCK’de düzenlenen görevi ihmal suçunu işlemiştir. Devran döndüğünde Bekir Şahin de yargılanacaktır. Kamuya karşı işlenen tüm suçların ve suçluların peşinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER