A3 Haber

Suriye’den “normalleşme” açıklaması: Şam’ın iki şartı var…

Suriye’den “normalleşme” açıklaması: Şam’ın iki şartı var…

Suriye’den “normalleşme” açıklaması: Şam’ın iki şartı var…
Eylül 13
12:41 2022

Son dönemde Türkiye’nin, Suriye’yle normalleşmeye yeşil ışık yakan açıklamaları gündemdeki yerini korurken, Şam’dan dikkat çeken açıklama geldi. Rus basınına konuşan Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, yakınlaşma için Ankara’nın Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi ve Suriye topraklarındaki terör örgütlerine desteğini geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Karar’da yer alan habere göre, AKP iktidarının Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa açık kapı bıraktığı açıklamalar gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay yaptığı açıklamada “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ile Türk istihbarat örgütleri arasında temasların olduğunu, Türkiye’nin Suriye ile diyalog için ön şartları olmadığını söylemişti.

Bu açıklamalar gündemdeki yerini korurken, Şam normalleşme için şartlarının yerine getirilmesi konusunda ısrarlı. Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, Türkiye’yle yakınlaşma ihtimaline dair Rus İzvestiya gazetesine konuştu. Suriye’nin Türkiye’yle ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu kaydeden El Marjan, bunun için bazı şartları olduğunu ifade etti.

Suriyeli vekil, yakınlaşma için Ankara’nın Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi ve Suriye topraklarındaki terör örgütlerine desteğini geri çekmesi gerektiğini söyledi. El Marjan, “Öncelikle Türkiye, başkasının toprağını işgal ettiğini, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak görülen grupları barındırdığını kabul etmeli. Ayrıca Suriye topraklarından geri çekilmeli. Bunlardan sonra Suriye ilişkileri geliştirmeye hazır olacak” dedi.

Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesi önünde bazı ciddi engellerin sürdüğünü söyleyen El Marjan, Türkiye ve Suriye arasında güvenlik alanında bazı temaslar olduğunu belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER