A3 Haber

İmamoğlu’ndan hükümete “Deprem Koordinasyon Kurulu” çağrısı

İmamoğlu’ndan hükümete “Deprem Koordinasyon Kurulu” çağrısı

İmamoğlu’ndan hükümete “Deprem Koordinasyon Kurulu” çağrısı
Eylül 14
13:56 2022

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Deprem Koordinasyon Kurulu” kurulması yönündeki çağrısını tekrarladı. AFAD benzeri bir yapının bu konuda da oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu işin siyaseti yok. Biz, hepsiyle en güçlü kol kola girmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

İBB iştirakleri KİPTAŞ, BİMTAŞ ve İmar A.Ş., “Tek Yapı Dönüştürme Projesi” gerçekleştirecek. Kadıköy Kozyatağı Mahallesi’deki Özden Apartmanı’nda yaşayan kat maliklerinin depreme dayanıklı yeni yuvalarının temeli, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından atıldı.

İmamoğlu, temel atma töreni öncesinde bir konuşma yaptı. İstanbul’a kentsel dönüşümde bir zihniyet değişimi yaşattıklarını belirten İmamoğlu, KİPTAŞ’ın tarihinde ilk kez tekil bir binanın dönüşümünü gerçekleştirdiğini vurguladı.

3 yıldır dönüşüm noktasında özel bir süreci başlattıklarını kaydeden İmamoğlu, “Aldığımız gerçek veriler üzerinden arkadaşlarıma ilk söylediğim şu: Kardeşim, mahalle aralarına gireceksiniz, binaların değişimi noktasında siz bir güven zemini oluşturacaksınız ve bu güven zemini doğrultusunda da yüklenicilerle, müteahhitlerle iş birliği yapıp, kar amacı gütmeden, insanlarımızın evlerinin dönüşümüne destek olacaksınız. Bu, bir seferberliktir. Bu, memleketimiz için bir beka sorunudur. Gerçek beka sorunu budur İstanbul’un. Allah korusun can kayıpları, mal kayıpları, moral kaybı, finans kaybı… Bütününü üst üste koyduğunuzda; belimizi büker” uyarısında bulundu.

“7-8 ay sonra yuvalarında rahat bir uyku uyuyacaklar”

İBB’nin iştirakleri KİPTAŞ, BİMTAŞ ve İmar A.Ş. bu süreçte birlikte hareket ettiğini belirten İmamoğlu, bu kapsamda ilçe belediyeleriyle de ortak çalıştıklarına dikkat çekti.

İmamoğlu, “Rant diye bakmadan, Özden Apartmanı’nın malikleriyle beraber oturduk, konuştuk. Arkadaşlarım, burada bu süreci sonuca bağladılar. Fazla değil, 7-8 ay sonra bu vatandaşlarımız depreme dayanıklı, pırıl pırıl yuvalarında rahat bir uyku uyuyacaklar. Bunun huzuru parayla satın alınmaz” ifadelerini kullandı.

“Kentsel dönüşüm meselesine, can güvenliği meselesi değil de zenginleşme meselesi diye bakan her kim var ise, hayatında kendisine daha büyük bir zarar vereceği iş yapmıyor demektir” diyen İmamoğlu, “Ben, bu sektörü bilirim. Bu sektörün içerisinde bir insanım. Bu masaların içerisinde yaklaşık 30 yıldır varım. Ve ne yazık ki bunun çok örneklerini yaşadık. Yapmayın, yaptırmayın. Bu anlamda bütün vatandaşlarıma çağrımız odur ki; KİPTAŞ’ın sınırı yok, limiti yok. Bizim sağlam, teminatını da aldığımız yüklenicilerle, müteahhitlerle iş yapmaya kapımız açıktır” şeklinde konuştu.

Bakanlığa çağrı

“Depreme dayanıklı, yeni ve nitelikli binaların temelini atmak istiyoruz. Ve bu işin partisi yok. Bu işin siyaseti yok. Bu işin A, B, C partisine ait ilçe belediye başkanı diye bir kavram yok. Biz, hepsiyle en güçlü kol kola girmeye hazırız” diyen İmamoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’yla ortak hareket etmeye her zaman hazır olduklarının altını çizeerek şu çağrıyı yaptı:

“Hiçbir gün, bakanlıkla bu mevzularda siyasetin A’sını bile gündeme getirmedik. Her konuda masaya en özgün, en özgür şekilde oturmaya gayret ettik. Sağ olsun, büyük oranda Bakanlık da bizimle ilişkilerinde bunu gözetti. Teşekkür ediyorum buradan. Sadece şu konuda sitemim var: Deprem meselesinin, siyaseti ve siyasi propagandası olmaz üzerinden, gelin İstanbul’da bütünlükçü bir yapıyla, bir ‘Deprem Koordinasyon Kurulu’ anlayışıyla, kararların hızlı alındığı -bakanlığa teklif ettiğimiz meselede herkesin içinde olduğu bir sistemden bahsediyorum- aynen AFAD gibi, afetin bir bütüncül mesele ile ele alınıp İstanbul özelinde nasıl yönetim hedefleniyorsa, afet öncesi en büyük mesele olan İstanbul’un yenilenme meselesinin de bu kapsamda bir çatı altında olduğunu düşünsenize.

Bazı sivil toplum kuruluşları orada, meslek odaları orada, ilçe belediye temsilcileri orada, Büyükşehir Belediyesi orada, Valilik orada, Şehircilik Bakanlığı orada… Hep beraber düşünüyoruz, hep beraber hareket ediyoruz. Yetmedi; müteahhitler orada. Yetmedi; inşaat, malzeme üreten sektörün temsilcileri orada. Yetmedi; bankalar orada. Yetmedi; sigorta kuruluşları orada. Beraber ayağa kalkmanın ve bu işi bütüncül çözmenin gerçekten anahtarının orada olduğunu düşünüyorum. ‘Efendim şu konu var, şu mevzuat var.’ Onlarca mevzuat, onlarca yönetmelik üzerinden bu meseleyi hızlandırmış bir biçimde çözemeyiz. O bakımdan ben bu çağrımı yeniliyorum, yineliyorum. Yani yarın seçim olsa, aynı çağrıyı yaparım. Çünkü bunun seçimi yok, partisi yok. Çünkü depremin saati yok, dakikası yok, saniyesi yok. Şurada konuşuyorken bile deprem yaşayabiliriz. Bunu çığlıkla anlatmak zorundayız.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER