A3 Haber

Financial Times: ABD ve AB, Rusya’ya yaptırımlar konusunda Türkiye’ye baskıyı artıracak

Financial Times: ABD ve AB, Rusya’ya yaptırımlar konusunda Türkiye’ye baskıyı artıracak

Financial Times: ABD ve AB, Rusya’ya yaptırımlar konusunda Türkiye’ye baskıyı artıracak
Eylül 15
15:14 2022

Financial Times gazetesi, ABD ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye, Rusya yaptırımları konusunda baskıyı artırmaya hazırlandığını bildiriyor.

ABD ve Avrupa Birliği (AB), 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlanıyor.

Financial Times’da yayınlanan ve Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ediyorlar.

Financial Times’taki haberde Batılı başkentlerin Rusya’ya yeni yaptırımlar getirmek yerine, mevcut yaptırımları sıkılaştırmaya yöneldikleri kaydediliyor.

İkinci bir yetkili de Financial Times’a Türkiye’yi direkt hedef alarak, “Açıkları kapatmalıyız” diyor.

Habere göre Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, Brüksel’in ise endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade ettiler.

Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyorlar.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Erdoğan, Ağustos ayı içinde yaptığı açıklamada, beş Türk bankasının Rusya’nın Mir kartı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söylemişti.

Erdoğan, “Bu Rusya’dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabii hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem.” demişti.

Kamu bankaları FT’nin yaptırımlarla ilgili sorularını yanıtlamadı

Habere göre İş Bankası ve Denizbank, Rusya’ya yönelik yaptırımlara uyduklarını ifade ederlerken, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası sorulara cevap vermedi.

Dışişleri Bakanlığı ise gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye’nin sadece Birleşmiş Milletler tarafından alınan yaptırım kararlarını uygulama politikasını hatırlatarak, “Türkiye’nin yaptırımların ihlal edilmesine imkan veren bir kanal haline gelmesine izin vermeme politikamızı da aynı şekilde sürdürüyoruz” dedi.

Ukrayna Türkiye’ye Mir’i bloke çağrısı yapmıştı

Visa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını yaptırımlar sonrası askıya almıştı.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kirilo Şevçenko, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye ve Vietnam’ın Rus ödeme sistemi Mir’i bloke etmesi istediğini dile getirmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER