A3 Haber

Erdoğan-Putin görüşmesi: Rus şirketler, ürünlerini Türkiye üzerinden ihraç edebilecek

Erdoğan-Putin görüşmesi: Rus şirketler, ürünlerini Türkiye üzerinden ihraç edebilecek

Erdoğan-Putin görüşmesi: Rus şirketler, ürünlerini Türkiye üzerinden ihraç edebilecek
Eylül 16
18:02 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşmenin sonunda Putin, Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının yüzde 25’inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti. Putin, Rus şirketlerinin ürünleri Türkiye üzerinden ihraç edebilecekleri yönünde sinyaller aldığını kaydetti. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç (ANG) Santrali’nde, Türk şirket ile devam etme kararı alındı. Putin, iki şirket arasındaki anlaşmayı onayladı.

Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü 22’nci Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi.

Zirvenin düzenlendiği kongre merkezinde basına kapalı olarak yapılan görüşme 40 dakika sürdü.

Sputnik’in haberine göre, Putin görüşmede Ukrayna’dan sevk edilen tahılın önemli bölümünün en yoksul ülkelere gideceğini umduklarını kaydetti ancak şu ana kadar bunun sağlanamadığına dikkat çekti.

“Akkuyu’da sorunlar çözüldü”

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin “olağan şekilde” sürdüğünü belirten Putin, “Kısa süre önce sizinle oradaki birtakım sorunları istişare etmiştik. İnşaat sürecinin organizasyonuyla ilgili belirli sorunlar vardı. Bildi-ğim kadarıyla tüm bu sorunlar çözüldü ve dün bu büyük, devasa inşaatın tarafları arasındaki tüm ilişkileri düzenleyen nihai belgeler de imzalandı” ifadelerini kullandı.

“Hedefleri arasında fiyat indirimi var”

Öte yandan Bloomberg’e konuşan çok sayıda Türk yetkili iki liderin görüşmesi öncesinde verdikleri demeçte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefleri arasında enerji ithalatında fiyat indirimleri sağlamak ve lira cinsi ödemelerin önünü açmak olduğunu söylemişti.

İhracat sinyali

Putin ayrıca, Rus şirketlerinin ürünleri Türkiye üzerinden ihraç edebilecekleri yönünde sinyaller aldığını kaydetti. Rus şirketlerin ticari faaliyetleri, Moskova’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik işgal hareketinin ardından Avrupa devletlerinin kararları sonrası sekteye uğramıştı.

Türkiye’nin Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatında oynadığı role vurgu yapan Putin, “Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldi, sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de. TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor” diye konuştu.

Akkuyu Nükleer’de Türk Şirket ile anlaşmaya varıldı

Reuters ayrıca, Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşasına yönelik anlaşma imzalandığını aktardı.

Akkuyu Nükleer’de Rusya’nın Türkiye’den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat anlaşmasını 26 Temmuz’da iptal etmesinin ardından uzlaşmaya varıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin, iki şirket arasındaki söz konusu anlaşmayı onayladığını açıkladı.

Anlaşma iptal edilmişti

Mersin’de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Rusya, Türkiye’den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat anlaşmasını 26 Temmuz’da iptal etmişti.

Şirketin 30 Temmuz’da üç Rus ortak tarafından kurulan TSM Enerji adlı şirketle devam edeceği ifade edilmiş, konu yerli ortağın itirazı üzerine iki ülke arasında en üst düzeyde görüşmelere taşınmıştı.

“Erdoğan’la görüşeceğim” demişti

Rus lider Putin, 7 Eylül’de Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’dan çıkan tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere değil, Avrupa ülkelerine gittiğini, bu sebeple Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşeceğini ifade etmişti. Putin şu ifadeleri kullanmıştı: “Ukrayna’yla ilgili tüm zorluklara rağmen Ukrayna tahılının ihraç edilmesi için her şeyi yaptık. Afrika Birliği liderleri ve Afrika ülkelerinin liderleriyle görüştüm ve Ukrayna tahıl ihracatını kolaylaştırmak için onlara söz verdim. Bunu Türkiye ile yaptık. Ara ülke olarak Türkiye haricinde Ukrayna’dan ihraç edilen tahılın tamamı pratikte gelişmekte olan en yoksul ülkelere değil AB ülkelerine gönderiliyor.”

Erdoğan: Putin haklı

Erdoğan da Rus liderin açıklamaları ardından mevkidaşı Putin’e hak verdiğini ifade ederek, “Sayın Putin’in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bunun ana teması nedir? Fakir ülkelere buradan bu tahıl sevkiyatını sürdürmektir, devam ettirmektir. Şimdi bir taraftan Rusya’ya tabii bu yaptırımlar sürerken, bu yaptırımlar karşısında kalkıp da bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Sayın Putin’i de rahatsız etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin, en son 5 Ağustos tarihinde Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişlerdi.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER