Site icon A3 Haber

AYM, YÖK’ün öğrencilere disiplin cezası öngören maddesini iptal etti: İşte iptal gerekçesi…

AYM, Yükseköğretim Kanunu’nun öğrencilere verilecek disiplin cezalarını düzenleyen 54. maddesini, “disiplin işlemleri ile ilgili hususları belirli bir açıklık ve kesinlikle ortaya koymadığı” gerekçesiyle iptal etti. Hukukçuların muğlak ifadeler nedeniyle eleştirdiği maddede eylem, gösteri ve boykot da disiplin suçları arasında gösteriliyor. Kararda maddenin, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasına sebep olabileceği belirtilerek bunun sadece kanuni düzenlemelerle mümkün olabileceği bildirildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin başvurusu üzerine, Yükseköğretim Kanunu’nun öğrencilere verilecek disiplin cezalarını düzenleyen 54. maddesinin (a) bendini iptal etti.

AYM’nin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmettiği bent şöyle:

Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükun, huzur ve çalışma düzenini bozan boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere, eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.

“Sınırlama ancak kanuni düzenleme ile olabilir”

AYM, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararının gerekçesinde şunları kaydetti:

“Keyfiliğe izin vermeyecek şekilde olmalı”

“Açıklık ve kesinlikle ortaya konulmamıştır”

AYM, yeni kanun için douz ay süre verdi

AYM, Yükseköğretim Kanunu’nda iptal ettiği maddelerin yaratacağı hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olduğu gerekçesiyle kararın, Resmi Gazete’de yayınlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesini uygun gördü.

Exit mobile version