Site icon A3 Haber

Sivas katliamı duruşması 26 Ocak’a ertelendi: Dava, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınacak

Sivas katliamına yönelik yargılamada, üç firari sanık yönünden devam eden davanın bugünkü duruşmasında avukatların, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi yine reddedildi. Duruşma, 26 Ocak tarihine ertelendi. Avukat Özgür Piroğlu ise davayı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

Sivas katliamına ilişkin yargılamada, üç firari sanık yönünden devam eden davanın 29’uncu duruşması, Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Ana Fatma Cemevi, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), İHD Ankara Şubesi, HDP temsilcileri, Hollanda Büyükelçiliği’den gözlemciler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Katliamda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, duruşmada söz alarak, şunları söyledi:

“Tansu Çiller’in dinlenmesini talep ediyoruz”

Avukat Özgür Piroğlu ise davayı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayarak, “Alevilere soykırım uygulanıyor. Devlet Denetleme Kurulu, bu katliamdaki devletin kusurunu hazırladığı raporda ortaya koymuştur. Bu raporun tamamının mahkemece istenmesini istiyoruz. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, dönemin valisi ve belediye başkanının da dinlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Avukat Hüsniye Şimşek de mahkemenin sürekli taleplerini reddettiğini belirterek, “Bu katliamın yargılaması ile ilgili adil bir yargılama istedik. Ancak yıllardır sonuçlandırılmadı. Bu katliamın arkasında kimler var bunlar araştırılmıyor. Mahkeme gereken soruşturmaları yürütmüyor. Taleplerimiz heyet tarafından hep reddediliyor. Etkin bir yargılama yapılsın istiyoruz. Siyasi sorumlular açığa çıkarılmalıdır” dedi.

Avukat Ali Yılmaz davanın zaman aşımına uğrama riskine dikkat çekerek, “Bu katliam insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Zaman aşımı sorunu var. Bu tür davalarda zaman aşımı olmamalı. Kırmızı bülten çıkarılması ile ilgili tüm belgelerin Adalet Bakanlığı’ndan istedik ama cevap bile verilmedi. Bakanlık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz” talebini sundu.

“Katliam yaşandığında belki hayatta bile değildiniz”

Avukat Şenal Sarıhan ise mahkeme heyetindeki hakimlerin genç olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti; sanıklar Eren Ceylan, Murat Karataş ve Murat Sonkur hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının yerine getirilmesinin beklenmesine, yakalanırlarsa yeni duruşma günü verilerek duruşma açılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca; yargılama dosyasındaki eksik evraklarının istenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme; dönemin Başbakanı Tansu Çiller, dönemin emniyet müdürü, dönemin valisi ve belediye başkanını dinlenmesi talebinin reddine de karar verdi.

Duruşma, 26 Ocak 2023 saat 14.00’e ertelendi.

Davanın geçmişi

Sivas Katliamına ilişkin ana davada Ankara 1 No’lu DGM’de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet” suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise “Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve “45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

Exit mobile version