A3 Haber

Bloomberg: Erdoğan, Rusya’nın ödeme sistemi Mir’e alternatif arıyor

Bloomberg: Erdoğan, Rusya’nın ödeme sistemi Mir’e alternatif arıyor

Bloomberg: Erdoğan, Rusya’nın ödeme sistemi Mir’e alternatif arıyor
Eylül 22
16:32 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın İstanbul’da ekonomi gündemli bir toplantı düzenlemeyi planlıyor. Bloomberg’ün üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Erdoğan, toplantıda üst düzey yetkililerle görüşüp Rusya’nın yerel ödeme sistemi Mir’e alternatif arayacak.

Geçen hafta Financial Times’da yayımlanan habere göre ABD ve AB’nin, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ettiği kaydedilmişti.

Habere göre Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, AB’ninse endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyordu. İş Bankası’yla Denizbank Mir sisteminden çıkarken diğer bankalardan henüz bu yönde bir adım gelmedi.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Erdoğan’dan ABD dönüşü ekonomi toplantısı

Erdoğan, yarın İstanbul’da ekonomi gündemli bir toplantı düzenlemeyi planlıyor. Reuters ajansına bilgi veren kaynaklar toplantıda Rusya’yla mutabakatlar, ekonomideki genel durum, Borsa İstanbul’daki çalkantı, yaptırımlar ve Mir konularının güncemde olacağını belirtmişti.

Bloomberg‘in üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göreyse yarınki toplantıda Rus turistler arasında popüler olan Mir sistemine yönelik alternatifler konuşulacak.

Erdoğan’ın bu yönde alternatif aradığı belirtilen haberde, İş Bankası ve Denizbank’ın Mir’den çıkmasının kamu bankalarını zor durumda bıraktığı da belirtiliyor.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER