A3 Haber

Dolarda tarihi zirve: Aralık 2021’deki seviyenin üstünü de test eden dolar, TL karşısında değerlendi

Dolarda tarihi zirve: Aralık 2021’deki seviyenin üstünü de test eden dolar, TL karşısında değerlendi

Dolarda tarihi zirve: Aralık 2021’deki seviyenin üstünü de test eden dolar, TL karşısında değerlendi
Eylül 22
10:47 2022

Dolar/TL kuru, Fed’in şahin mesajlarının ardından Aralık 2021’de gördüğü önceki rekor seviyesini aşarak tarihi zirveyi test etti.

Dolar/TL kuru tarihi zirveyi gördü. Dolar/TL kuru Aralık 2021’de gördüğü 18,3633 seviyesini aşarak yeni rekor seviyeye ulaştı.

Fed kararı ardından dolarda güçlenme görülürken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında gerilediği izlendi.

Dolar/TL kuru 20 Aralık 2021’de 18,3633 ile gün içi rekor seviyeye yükselmiş, o günün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı mevduat enstrümanını açıklamasının ardından sert düşüş kaydetmişti.

2022 Mayıs ayına kadar görece istikrarlı bir seyir izleyen kur sonrasında yükseliş ivmesine geçmiş ve yeniden 18 seviyesinin üzerini görmüştü.

Ağustos toplantısına kadar politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutan TCMB bu toplantıda beklentilerin aksine 100 baz puanlık bir indirimle faizi yüzde 13 seviyesine çekmişti.

Dikkatler TCMB’de

Fed’in agresif sıkılaşmasının ardından yurt içinde dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin ortalama beklentisi faizin 50 baz puanla yüzde 12,50 seviyesine indirileceği yönünde.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşti.

Dokuz kurum faizlerde indirime gidilmesini beklerken, bunların sekizi 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.

Söz konusu toplantıda indirime gerekçe olarak, “iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybı” olduğuna işaret edilmiş, “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğu değerlendirilmiştir” ifadesi ile daha fazla indirim olmayabileceği beklentisi güç kazanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER