A3 Haber

Erzurum’da Kuran kursunda istismarcıya 119 yıl hapis cezası bozuldu

Erzurum’da Kuran kursunda istismarcıya 119 yıl hapis cezası bozuldu

Erzurum’da Kuran kursunda istismarcıya 119 yıl hapis cezası bozuldu
Eylül 23
17:29 2022

Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kuran kursunda çocukların cinsel istismara uğramasıyla ilgili davada istismarcı Hasan Aslankafa 119 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesi kararı bozarak çocukların duruşmada dinlenmesini istedi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği karara tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada “Çocukların duruşmaya çağrılması, kalabalık heyet, avukatlar ve istismarcının önünde tekrar yaşadıklarını anlatmaya çalışmaları kabul edilemez, çocuklarımızı tekrarlayan şekilde incitir, örseler, ağır travmaya maruz bırakır” denildi. Dernek karara itiraz edeceğini duyurdu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin Erzurum’da üstlendiği Hacı Bahattin Sevgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda yedi erkek çocuğa yapılan cinsel istismar davasında ilk celsede karara çıkmış ve sanık nitelikli cinsel istismar suçuyla toplamda 119 yıl 6 ay ceza almıştı.

Bugün bir üst mahkemenin kararı, istismar mağduru çocukların duruşmada dinlenmek yerine, Çocuk İzlem Merkezi’nde dinlenerek alınan kamera kaydının duruşmada izlenmesinin usulen hatalı olduğu ve çocukların duruşmaya çağrılarak dinlenilmeleri gerektiği gerekçesiyle bozduğunu öğrendik.

Mağdur çocukların beyanları daha önce Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı yanında alınmıştı. Talebimiz doğrultusunda, çocuğun üstün yararı ilkesince, çocuklar tekrar duruşmaya getirilmemiş ve duruşmada bu görüntüler izlenmişti.

Ne yazık ki istinaf mahkemesi çocukların duruşmada dinlenmesi gerektiğini söyleyerek kararı bozdu.

Kararın bozulması, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.

Derneğimiz çocukların duruşmada dinlenilmesine yönelik karara ilişkin itiraz edecek ve ilk duruşmaya çocukları götürmeyecektir.

Çocukların duruşmaya çağrılması, defalarca yaşadığı istismarı anlatmaya ve hatta bunu kalabalık bir heyet, avukatlar ve istismarcının önünde yapmaya zorlanmaları, onlara aynı süreci yeniden yaşatmak anlamına gelecektir.

Yasalar, çocuklarımızın hırpalanmalarını değil, korunmalarını amaçlamalıdır.

Karar aynı zamanda çocuklarımızın adalet inancını da sarsacaktır.
Aylardır psikolojik destek alan çocuklarımızı, tekrarlayan şekilde incinecek, örseleyecek ve ağır travmaya maruz kalmalarına sebep olacak bu kararı kabul etmiyoruz.

Çocukları duruşmaya götürmeyeceğiz.

Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine İZİN VERMİYORUZ.

Kamuoyunun bilgisine sunar, desteklerinizi bekleriz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER