A3 Haber

Kuran kursunda yedi çocuğa cinsel istismar davası: İstinaf sanığa verilen cezayı bozdu

Kuran kursunda yedi çocuğa cinsel istismar davası: İstinaf sanığa verilen cezayı bozdu

Kuran kursunda yedi çocuğa cinsel istismar davası: İstinaf sanığa verilen cezayı bozdu
Eylül 23
15:46 2022

Erzurum’da Hacı Bahattin Evgi Yatılı Kuran Kursu’nda yedi çocuğun cinsel istismara ve işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin davada istismar failine 119 yıl altı ay hapis cezası verildi. Anca istinaf mahkemesi çocukların mahkemede dinlenmesini isteyerek kararı bozdu.

Erzurum’da Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 7 çocuğun cinsel istismara ve işkenceye maruz bırakılması Türkiye’yi derinden yaralamıştı. Halk TV programcısı ve gazeteci İsmail Saymaz’ın gündeme getirdiği olayda çocuklara şiddet uygulayan yurt idarecileri hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan soruşturma izni beklenmesinden vazgeçilmişti ve yurt müdürleri N.K. ve H.P. ile temizlikçi U.G. için de işkence suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Olaya ilişkin görülen davada ise istismara maruz bırakan H.A.’ya ise 119 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Ancak bu kararın bir üst mahkeme tarafından bozulduğu öğrenildi.

Karar bozuldu

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mağdur çocukların beyanlarının daha önce Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı yanında alındığı belirtildi. Derneğin kendi talebi doğrultusunda ise çocuğun üstün yararı ilkesince, çocuklar tekrar duruşmaya getirilmedikleri vurgulandı. Duruşmada ise bu alınan beyanların görüntülerinin izlendiği ifade edildi. Ancak dernek, İstinaf Mahkemesi’nin çocukların duruşmada dinlenmesi gerektiğini belirtilerek kararı bozduğunu duyurdu. Dernek, bu karara tepki göstererek bunun çocukları ağır travmaya uğratacağını belirtti.

“Derneğimiz ilk duruşmada buna itiraz edecek”

Derneğin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar şu şekilde:

  • “Ne yazık ki istinaf mahkemesi çocukların duruşmada dinlenmesi gerektiğine karar vererek, bu sebeple kararı bozdu. Bu durum, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.
  • Çocukların duruşmaya çağrılması, kalabalık heyet, avukatlar ve istismarcının önünde tekrar yaşadıklarını anlatmaya çalışmaları kabul edilemez, çocuklarımızı tekrarlayan şekilde incitir, örseler, ağır travmaya maruz bırakır. Çocuklarımız aylardır psikolojik destek alıyorlardı.
  • Derneğimiz ilk duruşmada buna itiraz edecek. Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi göstereceğiz. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine İZİN VERMİYORUZ.”

Mahkeme derneğin itirazını kabul etti

İstismar sanığı H.A.’nın müstehcen yayınları çocuklara izletmesine dair ise mahkeme beraat kararı vermişti. Dernek ise bu duruma itiraz etmişti. İstinaf Mahkemesi derneğin itirazını kabul ederek ceza verilmesi yönünde bu kararı da bozdu.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER