A3 Haber

Çavuşoğlu: Çeşitli alanlarda ABD’yle birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz

Çavuşoğlu: Çeşitli alanlarda ABD’yle birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz

Çavuşoğlu: Çeşitli alanlarda ABD’yle birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz
Eylül 24
08:34 2022

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yle Türkiye ilişkilerinin sağlam bir temel üzerine inşa edildiğini belirterek, “Çeşitli alanlarda birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz” dedi.

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul Görüşmeleri için New York’a giden Çavuşoğlu, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyinde konuştu. Çavuşoğlu iklim değişikliği, çatışmalar, terörizm, gıda ve enerji güvenliği gibi ortak zorluklar karşısında uluslararası sistemin, iş birliğine dayalı ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin göç, enerji güvenliği, gıda güvenliği ve terör gibi küresel zorluklarla mücadelede doğrudan yer aldığını anlatan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

  • Bu çatışmaların istikrar ve refahımıza etkilerini en aza indirgemek için proaktif bir dış politika izlememiz gerek. Neticede Türkiye, küresel piyasalara entegre bir piyasa ekonomisi ve herhangi bir çatışma bizi doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Ukrayna, Rusya, Afganistan, Libya, Suriye, Balkanlar, Orta Asya gibi konularda aktif politikamız bir seçim değil, stratejik bir zorunluluk.
  • Komşularımıza yönelik yaptırımlara BM destekli olmadıkça katılmamız kolay değil. Çünkü en yüksek bedeli biz ödüyoruz ve dikkatli bir politika yürütmezsek arabulucu rolü üstlenemeyiz.
  • ABD’yle ilişkilerimiz hiçbir zaman kolay olmadı ama sağlam bir temel üzerine inşa edilmiş durumda. Çeşitli alanlarda birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER