A3 Haber

Körfez’in simgesi tehlikede: İzmir’in Kuş Cenneti’nde köpek istilası…

Körfez’in simgesi tehlikede: İzmir’in Kuş Cenneti’nde köpek istilası…

Körfez’in simgesi tehlikede: İzmir’in Kuş Cenneti’nde köpek istilası…
Eylül 24
15:18 2022

İzmir Kuş Cenneti’nin Karşıyaka Mavişehir mevkiindeki adalar, sokak köpekleri tarafından istila edildi. Adalarda yer alan kuş yumurtalarının, köpekler tarafından yenildiği iddia edilirken; Karşıyaka Belediyesi yetkilileri kuş yumurtalarının zarar gördüğü iddiasını yalanladı. Kuş Cenneti’nin sembol ismi Prof. Mehmet Sıkı ise adada yaşayan köpeklere müdahale edilmemesi durumunda, su kuşlarının popülasyonun ciddi zarar göreceğini belirtti.

Ege’ye Bakış gazetesinden Mert Delen’in haberine göre, İzmir’in simgesi flamingolara ve binlerce göçmen su kuşuna ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti’nin, Karşıyaka’nın Mavişehir bölgesinde adalara sokak köpekleri tarafından istila edilmiş durumda. Bölgedeki hayvanseverler tarafından beslenen sokak köpekleri adalarda çoğalırken koloniye yeni yavrular da eklenmiş durumda. Bölge halkı tarafından, köpeklerin bulunduğu adalarda bazı su kuşlarının yumurtaları olduğu ve köpeklerin bu yumurtaları yiyip telef ettikleri iddia edildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi emekli öğretim üyesi ve Kuş Cenneti Uzmanı Prof. Mehmet Sıkı; konuyla ilgili gazetemize konuştu. Mehmet Sıkı, Kuş Cenneti’ne gerekli önemin verilmediğini ve adalar için gerekli bakımların yapılmadığını savundu. Sıkı, köpekler adadan çıkarılmadığı takdirde kuş türlerinin üremek için başka yer arayışı içine girebileceklerini ve popülasyonun ciddi zarar göreceğini vurguladı.

Sıkı: Yazıklar olsun

Sıkı, köpeklerin adadan çıkarılmasının çok zor olmadığını ancak ilgililerin gerekeni yapmaktan uzak olduğunu belirterek; “Biz o dönemde, kuşlar için uçakların rotalarını değiştirdik. Eğitim uçakları o bölge üzerinden uçuyordu. Sırf o hayvanlar rahatsız olmasın, başka yere kaçmasınlar diye. Uçakların rotalarını Urla açıklarına, denizin üstüne kaydırdık. Biz bu kadar uğraşmışken, ben emekli olduktan sonra adanın bakımı savsatıldı. Yaptığımız uyarılar dikkate alınmadı. Kısacası ilgililer ilgili değil. İşin özü bu.

Biz o dönemde kuşlar için Türkiye Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri Komutanlığı ya da Genel Kurmay Başkanlığı uçaklarının rotasını değiştiriyoruz. Şimdi 2 tane köpeğe sahip çıkamıyorlar. Yazıklar olsun…”ifadelerini kullandı.

Kuşların yaşayabilmesi için kesinlikle köpeklerin çıkarılması gerekir

Köpeklerin, o bölgede üreyen bütün su kuşları için tehlike arz ettiğini belirten Sıkı; “Evet köpekler tehlikeli. Kesinlikle alandan uzaklaştırılması lazım. Kaldı ki bu hayvanlar ister evcil olsun ister yabanileşmiş köpek olsun, böyle bir koruma alanından mutlaka ve mutlaka çıkarılması gerek. Bizler hayvanseverlerle beraber ‘Burası doğal bir yaban hayat koruma sahasıdır. Doğal SİT alanıdır.’, ‘Şu kadar su kuşu kuluçkaya yatıyor.’ diye köpeklerin çıkarılmasını sağlamıştık. Sadece flamingolar değil ki. Pelikanlar da tehlikede. Oraya yumurta bırakabilecek bütün su kuşları tehlikede.” şeklinde konuştu.

“2011’de 3 bin 500 yumurta telef oldu”

Sıkı, aynı olayın daha önce de meydana geldiğini ve bu yüzden 3 bin 500 adet flamingo yumurtasının, köpekler tarafından telef olduğunu dile getirdi. Bu şekilde devam ederse 2011 yılındaki gibi kuşların üreme yerlerini değiştirebileceğini ifade eden Sıkı; “2011 yılında çok büyük bir olay meydana geldi. Ada yapılmadan önce, flamingoların tam kuluçkaya yattığı dönemde yaklaşık 3 bin 500 – 3 bin 600 flamingo yumurtasını köpekler telef ettiler. Orada parçalanmış yumurtaları ve yavru flamingoları gördük. Kuşlar daha sonra o adaya gelmeyi bıraktı ve başka adaya gitti. 3 yıl başka adada üredi flamingolar. Biz ise krizi fırsata dönüştürdük. Koruma kurullarından izin aldık. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ve Milli Parkları da ikna etmek suretiyle orada 1 yıl içerisinde 2012’de, bugünkü adayı yaptırdık.” diye konuştu.

“Tamir ve bakım yapılmıyor”

Emekli olmadan önce yaptığı bakımlar ve aldığı önlemlerden eser kalmadığını, ilgililerin gereken özeni göstermediğini dile getiren Sıkı; “2011 yılında köpekler girdi. 3 bin 500 yumurtayı telef etti. Ama 17 bin- 18 bin çift kuluçkaya yatarken yeni adada, ‘buraya bir köpek girerse bunun hesabını kimse veremez’ dedim. Ve tedbir olarak da Tuzla’daki flamingo adasına tahta çitten 2 bin 400 metre tahtadan köpek engeli yaptırdım. Ben varken tamir ettiriyordum, bakım yaptırıyordum. Ama özellikle son 3 yıldan beri köpekler yüzünden oradaki flamingolar resmen şans eseri yaşıyor. Adanın batı tarafı zaten yok oldu denecek kadar tahrip oldu. Şu ana kadar ben ne yaptırdıysam, yaptırdığımla kaldı. Tamir edilmiyor, bakım yapılmıyor. Yani aslında sıkıntı bu.” ifadelerini kullandı.

“Sözde hayvan severler köpekleri o bölgeye bırakıyor”

Köpeklerin o bölgede çoğalma nedeninin insanlardan da kaynaklandığını ifade eden Sıkı; “Özellikle balıkçı barakaları yakınlarına, kendilerine hayvan sever diyen insanlar köpeklerini bırakıp gidiyorlardı. İnsanların arabayla gelip köpeklerini bıraktığını ve sonra hızla o bölgeden uzaklaştıklarını biz kendi gözümüzle gördük.” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nden yalanlama

Konuyla ilgili Ege’ye Bakış’a konuşan Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı, adalardaki köpek varlığını kabul etti ancak köpeklerin yumurtalara zarar vermesi gibi bir durumun olmadığını savundu. İnanlı, adalarda bulunan köpeklerden birkaç tanesini kısırlaştırdıklarını ancak bütün köpeklerin kısırlaştırılmasının, hayvanların suda boğulma riskinden dolayı gerçekleştirilemediğini söyledi.

İnanlı: Asıl sorun köpeklerin yakalanması

İnanlı; adada kuş yumurtası olmadığını ve bu nedenle köpeklerin zarar verebileceği yumurta olmadığını belirterek; “Köpekler kıyıya en yakın adada duruyorlar. Yaklaşık 5 yıldır o bölgedeler. Köpekler arasındaki yer sahiplenme ve belirlemeden kaynaklı olarak o bölgedeler. Sıkıntı şu; köpekler Mavişehir’deki hayvanseverler tarafından günlük besleniyor. Köpekler için karadan su çekildi. Köpeklerin yakalanması tam bir sorun. Üremenin durdurulması için birkaç köpek yakalanıp kısırlaştırıldı. Ancak 3 adet köpek yakalanamadığı için kısırlaştırılamadı. Adada bulundukları için üfleme çubuklarıyla anestezik madde atıldığında denize atlarlarsa, hayvanların boğulma durumu söz konusu. Adada doğan köpek yavruları ise bu sene doğan yavrular. Sütten kesilmeleri bekleniyor. Sütten kesildikleri zaman kısırlaştırılıp sahiplendirme yapacağız.” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER