A3 Haber

Mussolini’nin ardından ilk kez aşırı sağcı bir başbakan olacak

Mussolini’nin ardından ilk kez aşırı sağcı bir başbakan olacak

Mussolini’nin ardından ilk kez aşırı sağcı bir başbakan olacak
Eylül 24
11:38 2022

İtalya’da yarın erken genel seçim için sandık başına gidilecek. Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin 21 Temmuz’da çökmesinin ardından gidilecek seçimde favori aşırı sağcı Giorgia Meloni’nin başında bulunduğu İtalya’nın Kardeşleri Partisi. Anketlere göre, Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) ilk sırada, Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) ikinci sırada. Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi 3’üncü olması bekleniyor. Eski başbakanlardan Giuseppe Conte’nin liderlik ettiği düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) dördüncü sırada yer alırken eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin başkanı olduğu merkez sağdan Forza Italia (FI) beşinci konumda. “Üçüncü kutup” adıyla kendini merkezde konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) altıncı sırada yer alıyor.

Kamuoyu yoklamaları, seçimlerden aşırı sağcı Meloni liderliğindeki FdI, Matteo Salvini liderliğindeki Lig Partisi ve Silvio Berlusconi liderliğindeki Forza Italia ile bazı küçük partilerden oluşan sağ ittifakın hükümet kuracak çoğunluğu elde ederek çıkacağına işaret ediyor. Böyle bir durumda, sağ ittifak kendi içinde en çok oy alanın başbakanı belirlemesi konusunda anlaştığı için ve Meloni liderliğindeki FdI’nin buna yakın olması sebebiyle Meloni’nin yeni başbakan olması bekleniyor. FdI lideri Meloni’nin İtalya’da başbakanlığa gelmesi ise pek çok açıdan ilkleri de beraberinde getirecek.

Meloni’nin başbakan olmasıyla “İtalya tarihinde ilk kez bir kadın” bu göreve gelmiş olacak. Ayrıca Meloni’nin başbakanlık koltuğuna oturması halinde faşist lider Benito Mussolini’nin ardından “ülkede ilk kez aşırı sağcı bir politikacı” başbakanlık yapacak.

59 milyonluk ülkede 50 milyon 869 bin 304 kişinin oy kullanma hakkı var. 2020’de yapılan anayasa değişikliği referandumuyla parlamentonun üst kanadı Senato ve Temsilciler Meclisindeki sandalye sayısı azaltılmıştı. Buna göre, 315 sandalyeli Senato için bu seçimde 200 senatör seçilecek. Temsilciler Meclisinin de sandalye sayısı 630’dan 400’e indirildi.

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER