A3 Haber

Erdoğan: Merkez Bankamızla konuştuk, faizin daha da inmesi gereğini telkin ediyorum

Erdoğan: Merkez Bankamızla konuştuk, faizin daha da inmesi gereğini telkin ediyorum

Erdoğan: Merkez Bankamızla konuştuk, faizin daha da inmesi gereğini telkin ediyorum
Eylül 29
13:32 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası ile görüştüğünü, yüzde 12’ye inen faizin önümüzdeki toplantılarda daha da inmesini telkin ettiğini söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası (TCMB) ile konuştuğunu, yüzde 12’ye inen politika faizinin daha da inmesini telkin ettiğini söyledi.

Erdoğan, Ankara’da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) 21’inciOlağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Konuşmadan satır başları şöyle:

  • “Esnaf kredisinde limitin 500 bine kadar çıkarılması aşılamayacak şeyler değil. En büyük savaşım faizle, en büyük düşmanım faizdir.
  • Faizi yüzde 12’ye kadar düşürdük. Yeter mi yetmez, bunun daha da inmesi lazım. Halkbank Genel Müdürü karşımda duruyor. Merkez Bankamızla konuştuk konuşuyoruz. Önümüzdeki PPK toplantılarında bunun daha da inmesi gereğini telkin ediyorum.
  • Aramızda maalesef yüksek faizi savunanlar yok mu, var. Başta muhalefet olmak üzere onlar da bunu savunuyor. Cumhurbaşkanınız bunu savunmuyor.
  • Enflasyonla bir mücadelemiz var. İnşallah yıl başından sonra enflasyonun da düşük faizle ineceğine inanıyorum.
  • Yatırım kredilerinde de, ben diyorum ki, kamu bankalarının kapısını aşındırın. Özel sektör bankaları ne yapar bilmiyorum ama kamu bankalarına talimatım var; yatırımcıyı darda bırakmayacaksınız, gerekli desteği vereceksiniz.
  • Sayın Palandöken gaz veremeye alışmıştır, devamlı gaz verir. Tüm kamu bankalarına sesleniyorum, siz kolaylaştırıcı olacaksınız.
  • Paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin ve mandacı iktisatçıların artık hiçbir geçerliliği kalmamış eski modellere dayalı ezberlerine itibar etmiyoruz.
  • Türkiye küresel ekonomiyle bütünleşmiş bir ülkedir, dünyada yaşanan krizlerin Türkiye’yi es geçmesi düşünülemez, küresel fırtınadan ister istemez biz de etkileniyoruz.
  • Bu akşam Sayın Putin ile görüşmemiz olacak ve kendileriyle Ukrayna ile olan sıkıntıları bir değerlendirme fırsatım olacak.
  • Avrupa’dan Amerika’ya tüm dünya, son 40 50 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele ediyor. Bakın, İngiltere’de Strelin patladı, nereden nereye geldi. Bir de Rusya-Ukrayna savaşı eklendi. Enerji fiyatları astronomik rakamları çıktı. Tarımsal üretimi kısıtlı devletler açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Avrupa’nın en önemli gündemi, kış mevsimini en az hasarla atlatmaktır. Avrupa ülkeleri bu kışı nasıl atlatacağız diye düşünüyorlar. Ama Türkiye’nin böyle bir sorunu, derdi yok. Enerji tasarrufu çağrılarını eminim siz de takip ediyorsunuz, parlamentoda yorgan, battaniye dağıtıyorlar. Gereğini de sizler en güzel şekilde yapacaksınız.
  • Otobanların halini görüyorsunuz, TIR’lar, otomobiller, kamyonlar nasıl çalışıyor… Araç kullanırken zorlandığının farkındasınız. Demek Türkiye öyle anlatıldığı gibi bir ülke değil. Turizmde zararlarımızı telafi etmekle kalmıyor, büyük hedeflere ulaşıyoruz. Avrupa’daki havalimanları krizlerle uğraşıyor. Hayat pahalılığı ve enflasyon konusunu da çözmek için gayretle çalışıyoruz. 20 yıldır insanımızı enflasyona nasıl ezdirmediysek, bugün de tarımda açıkladığımız yüksek alım fiyatlarından, maaş zamlarına, sosyal destek programlarına kadar toplumun tüm kesimlerine sahip çıkıyoruz. Paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin mandacı iktisatçıların, artık hiçbir geçerliliği kalmamış eski modellere dayalı ezberlerine itibar etmiyoruz.
  • Yatırım hamlelerini de kesintisiz sürdürüyoruz. Her hafta bir ilimizi ziyaret ederek toplu açılış törenleriyle ülkemize eser kazandırıyoruz. Dün, saat 14.00’te Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışını yaptık. Adeta bir devlet… 4 bin 50 yatak kapasiteli bir hastanemiz… Bu ikincisi de aynı model ve modernite itibarıyla da dünyanın sayılı hastanelerinden bir tanesi oldu. İftihar ettik.
  • Eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, dış politika, tarım, enerjiden en önemlisi olan sağlıkta bu adımı atmanın mutluluğu içindeyiz. 20. şehir hastanemizi açmanın haklı gururunu yaşadık.
  • Geçen hafta, cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı sosyal konut projesinin müjdesini verdik. Her ne kadar muhalefet, ilk günden itibaren kampanyamıza kara çalsa da vatandaşlarımız büyük ilgi gösteriyor. 5 milyonu aşan müracat var şu an.
  • Şu anda buralarda zaten arsa tahsisi noktasında en az 1 milyon arsa tahsisiyle altyapısı yapılmış olarak vatandaşımız orada kendi konut mu yapar, dikey mimari olmayacak, evini mi yapar, iş yerini mi yapar… Bu projeyi de hayata geçireceğiz. İş yerlerini uygun ödeme şartlarıyla genç girişimcilere sunacağız.
  • Sizden devletinize güvenmenizi, bize itimat etmeyi sürdürmenizi istiyorum. Varsın, birileri millete hizmet diye musluk açmaya devam etsin. Musluk açmaktan başka hüneri yok. Onunla övünüyor. Varsın birileri temel atmama törenleriyle milletin karşısına çıksın… Varsın birileri bizimle eserde yarışmak yerine takoz olmayı siyaset yapmak zannetsin. Biz ülkemiz için, milletimiz için, gençlerimiz ve esnafımız için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Şu an itibarıyla sadece kredi yurtlar kurumu olarak 850 bin yatak kapasiteye ulaştık. Sizlerin duası ve desteği olduğu sürece engelleri yıkıp geçeceğiz.  “

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER