A3 Haber

İsmailağacı Mesut Demir, Atatürk dönemini hedef aldı: İzzet gitti

İsmailağacı Mesut Demir, Atatürk dönemini hedef aldı: İzzet gitti

İsmailağacı Mesut Demir, Atatürk dönemini hedef aldı: İzzet gitti
Eylül 29
19:22 2022

İsmailağa cemaati hocalarından Mesut Demir, 1925’te tekke ve zaviyeleri kapatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk dönemini hedef aldı. Demir, “Ne zaman tekke ve zaviyeler kapatıldı. Âlimler, Allah dostları idam edildi, asıldı. Ondan sonra istedikleri dışarıdan derleme toparlama kanunlarla milleti idare etme yoluna gittiler” dedi. ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Demir için savcılara çağrıda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1925’te Kastamonu’da yaptığı “Efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek yol, medeniyet yoludur. Medeniyetin gerektirdiğini yapmak insan olmak için yeterlidir” konuşmasıyla tekke ve zaviye kapatılacağının işaretini verdi.

30 Kasım 1925 tarihinde 677 sayılı “Tekke ve zaviyelerle türbelerin kapatılmasına ve türbedarlıklarla bir takım unvanların yasaklanmasına ilişkin” kanun çıkarıldı. 13 Aralık 1925’te yürürlüğe giren bu kanun gereği, cami ve mescit dışındaki tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı; tarikat ile şeyhlik, dervişli, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük gibi unvanlar yasaklandı.

Atatürk dönemi için skandal sözler

Cumhuriyet’in haberine göre İsmailağa cemaati hocalarından Mesut Demir’in, “Günümüzde tarikat ve cemaatlere niçin saldırı vardır?” sorusuna verdiği yanıtta tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasına yönelik karar alan Atatürk dönemi hakkında skandal ifadeler kullandığı ortaya çıktı.

Demir, “Ne zaman tekke ve zaviyeler kapatıldı. Âlimler, Allah dostları idam edildi, asıldı. Ondan sonra istedikleri dışarıdan derleme toparlama kanunlarla milleti idare etme yoluna gittiler” dedi.

Demir konuşmasının devamında, “İşte Türkiye’nin halini biliyoruz; O günden bugüne şeref de gitti, izzet de gitti, hasiyet de gitti. Mevla rızkın bereketini aldı. Hiçbir şeyin beri bereketi kalmadı. Türkiye’de milyonlarca olaylar var” ifadelerini kullandı.

“Atatürk’e alenen hakaret etmiştir”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Mesut Demir’in Atatürk dönemini hedef alan açıklamasını Cumhuriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Bozkurt, “Mesut Demir, cemaatinin ölen önderinin cenazesinin nerede ise devlet töreni ile kaldırılmasından aldığı cesaretle olsa gerek, Atatürk’e, laik Cumhuriyet’e, devrim yasalarına ve anayasaya alenen hakaret etmiş, devlete meydan okumuş, kin ve nefret saçmakta bir beis görmemiştir” dedi.

Savcılara çağrıda bulunan Bozkurt, “Kuşkusuz konunun bağımsız yargının takibinde olması gerekir. Savcılar görev unvanlarının önündeki cumhuriyet sözcüğünün anlamına uygun davranarak bu ve benzeri devlet düşmanları ile ilgili gereğini yapmalıdır” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER